Tömjén

„Jusson eléd imádságom, mint illatáldozat, imára emelt kezem, mint esti áldozat.” Zsolt 141,2

Nemrég, születésnapomra egyik kedves munkatársamtól egy kis üvegecske tömjént kaptam. Kicsit meglepődtem. Tudtam, hogy neki fontos a templomból hozott, megszentelt tömjén. Aztán eszembe jutott, hogy Jézus is kapott születésnapjára tömjént. Utána is néztem, mi is a jelentősége a tömjénnek. A tömjén egy balzsam, amit illatáldozathoz használnak a megtisztulás, megszentelés elérése érdekében.

A jó illatú áldozat gondolata a jó illatú tömjén képéből jön, amit a zsidók áldozataik mellett égettek. 

Az életünk is lehet illatáldozat Isten előtt. Az ima tisztulási folyamat, megszentelődés felé vezet, jó illatú áldozat Isten előtt. Ugyanúgy a jó cselekedeteink is illatáldozatként szállnak fel Istenhez.

A tömjén illata betölti az egész légteret. Az illatáldozathoz speciális keveréket használtak, amit más célra nem volt szabad használni. Ez Isten „illata” volt. Ha valaki megérezte ezt az illatot, Istenre irányult a figyelme.

Én milyen illat vagyok másoknak? Mennyire rendszeresen gyakorlom az imát? Milyen gyakran állok meg Isten jelenlétében? Ahányszor imára emelem kezemet, imám illatáldozatként száll fel Istenhez. Isten illata, ha elég sokat vagyok jelenlétében, beleivódik a bőrömbe, a szívembe, az életembe.

Az én életem, az én illatom Istenre irányítja embertársaim figyelmét, szívét? Illatáldozatként égek-e Isten oltárán?

Jézus élete állandó illatáldozat volt embertársai előtt. Már a születése, a Földre-jötte egy csoda volt, általa lett testté az Ige. Ő lejött, hogy örökké közöttünk lakozzon, nem csak a világban, hanem személyesen benned és bennem. Ezen a karácsonyon van-e helye a szívedben? Készíted-e, tisztogatod a szívedet a szent találkozásra?

Légy te is Isten jó illata mások felé, hozd közelebb Istent azokhoz, akik még nem ismerik őt. Ne maradj tétlen. Add tovább Isten szeretetét és jó illatát!

Bereczki Klára

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s