Kerti gondolatok: Átültetés (5)

 

A kertben megtörténik, hogy ezt-azt át kell ültetni. A jó kertész tudja, hogy a növénynek mi lenne a jó közeg. Tavaly néhány tő szőlőt kellett átültessek. Gondosan előkészítettem a talajt is, a növényeket is, hogy „fájdalommentes” legyen az átültetés. Természetesen az ilyen átültetett növény eleinte több gondviselést, odafigyelést, utógondozást igényel, de a többletmunka meghozza a gyümölcsét. A jól gondozott növény erős lesz, s bőven hoz termést.

Isten minket is átültet néha. Van, amikor látjuk mi is, hogy új helyre, új helyzetre, változásra van szükségünk, mint például a kiültetésre váró paradicsom palántáknak, amelyeknek gyökerei túlnőtték már a cserepet, s jelzik, hogy nem férnek már. Az is megtörténik, hogy nagyon kényelmes a hely, ahol vagyunk, kényelmes az élet, s Isten innen emel ki, mert egy jobb, számunkra még ismeretlen helyet készít nekünk, mert terve van életünkkel.

Gyermekeink életében is megtörténik, hogy átültetésre van szükség. Lehet, hogy az ártó baráti társaságból kell kiemelni őket, vagy egy rossz szokásból, ami gyomként elfojtja életüket, de szükséges az átültetés. Néha fájdalmas, sőt, megtörténik, hogy meg is sérül a gyökérzet, de Isten, a jó kertész ad bölcsességet a gondozáshoz, s erős növénnyé neveli csemetéjét.

Figyeljük gyermekeink életét, s ha kell, ne késlekedjünk átültetni őket, jobb helyet, jobb szellemi életkörülményeket biztosítani számukra. S bárhova ültetnénk, ne felejtsük alaposan megöntözni őket Istentől jövő szeretettel. Gondozzuk gyermekeinket kellő gyengédséggel, odafigyeléssel, bízva Atyánk kegyelmében, hogy ő jóra fordítja még a hibáinkat is.

„Éppen ezért, mivel befogadtátok Jézust, mint Krisztust és Urat, egész életmódotokat igazítsátok hozzá! Mélyen gyökerezzetek bele Krisztusba – ő legyen az a szilárd alap, amelyre az életetek felépül! Erősödjön meg a benne való hitetek, és mindenben szüntelen adjatok hálát Istennek – ahogyan azt tanultátok!” Kolossé 2, 6-7

 

Bereczki Klára

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s