Kerti gondolatok: Neveld a gyermeket! (1)

Neveld a gyermeket!

Szeretek a kertben tenni-venni. Jó látni, hogy amit elvetek, az kinő s megerősödik, felnő, hogy aztán gyümölcsöt teremjen.

De azt is megfigyeltem, hogy nem olyan egyszerű a kertészkedés, hogy elvetem a magot, s az teszi a dolgát. A kerti növényeknek gondozásra van szükségük: a talaj előkészítésére, locsolásra, s nem utolsó sorban melegre és napfényre. S a sorrend is számít. Mert hiába vetem a magot a kőkemény földbe, nem tud kicsírázni. Víz nélkül elszárad, meleg nélkül megfagy, fény nélkül erőtelen a növény. Ugyanakkor a jóból is megárt a sok. Ha túllocsoljuk a növényt, elrothad a gyökere, vagy, ha egyfolytában süt a nap, megsül a levele, s elszárad.

Ilyen a gyerekek nevelése is. A megfelelő előkészítéssel, gondozással a szívük jó talaj lesz az Ige magvainak a befogadására, de nem lehet itt megállni. Gondozni kell, táplálni a jóval a szívüket, figyelni rájuk, s figyelni a jelekre, a jelzéseikre. Ahogy a vitorlavirágnak elfonnyadnak a levelei, ha szomjas, ugyanúgy a gyermek viselkedése is jelzi, ha baj van, ha valami hiányzik, valami nincs egyensúlyban. Figyeljünk oda rájuk. S legyünk készek táplálni őket, a megfelelő időben, rendszeresen. Jó táplálékot adjunk nekik, Isten Igéjét.

De ahogy a kertben sem elég a kertész munkája, mert Isten adja az áldást, az esőt, a napsütést, ugyanúgy a gyermek nevelését illetően is Istenben kell bíznunk. Imádkozzunk gyermekeinkért, naponta, kitartóan. Kérjük mennyei Atyánkat, hogy Ő adja a növekedést, Ő tegye gyümölcsözővé a munkánkat.

„Neveld a gyermeket hozzá illő módon, s akkor még idős korában sem tér el tanításodtól!” Példabeszédek 22: 6

Bereczki Klára

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s