A koponyák völgye és a Koponyák hegye

(2Királyok 23,10; Máté 27,33)

Van egy völgy Jeruzsálemtől délnyugatra, amit Hinnom,Gé-Hinnom völgyének neveznek. Ez választja el Júdát Efraim törzsétől. A gonosz Akház és Manassé királyok idejében ebben a völgyben bálványokat imádtak, köztük az emberáldozatot szerető Molokot. Sok embert, gyermeket öltek meg itt a szörnyű isteneknek. Aztán jött egy istenfélő király, Jósiás, aki elhatározta, hogy véget vet ennek az utálatosságnak: beszennyezte a völgyet, hogy többé ne használják semmilyen isten tiszteletére. Ebből a völgyből szemétdomb lett. De jött egy másik király, Jójákim, aki felújította a gonosz szokásokat ebben a völgyben. Ezért Jeremiás próféta megátkozta a völgyet: „Nem nevezik azt többé Tófetnek, Hinnom völgyének, hanem mészárlás helyének.” Később már csak a halál völgyének hívták, a gyehennának, ami az Újszövetségben a poklot jelenti, a kárhozottak helyét. A koponyák völgye lett.

Van egy hegy Jeruzsálem északnyugati részén, a városon kívül, egy forgalmas út közelében. Ezt a sziklafennsíkot nevezik Golgotának, vagy Koponyának. A Római Birodalom megszállása alatt a rómaiak forgalmas út közelében levő magasabb helyeket kerestek a nyilvános kivégzések, megszégyenítések helyéül. Ezen a hegyen feszítettek keresztre jogos bírósági tárgyalás nélkül, igazságtalanul egy ártatlan zsidó tanítót, a názáretinek nevezett Jézust. Ő nem csak egy átlagos ember volt, a szemtanúk szerint Jézus Isten Fia volt, hatalommal prédikált és számtalan csodát tett. Ő volt a várva-várt Messiás, a világ Megváltója. Soha nem tett semmi rosszat, de volt ereje ahhoz, hogy minket megmentsen a haláltól.

Sokan mai napig sem értik, miért fontos a Koponyák hegye. Államférfiak, vallási vezetők több gazdag templomot építettek a kivégzési hely fölé, ahol szerintük Jézus meghalt. Sokan elzarándokolnak Jeruzsálembe, azt remélve, hogy majd ennél a helynél valami érdekeset, megnyugtatót fognak találni. Sokan csak legyintenek az egészre – kit érdekel egyetlen zsidó halála, amikor több millió zsidót megöltek már, és még több millió ártatlan embert?

De a hegyhez közel van egy sírhely is, egy sziklaüreg, ami üres. Jézus legyőzte a halált, legyőzte a szenvedést! Ő valóban a Fejedelem, akit vártunk. Ő a Szabadító! Aki Benne hisz, az megmenekülhet a gyehennától, az igazi haláltól, amit az emberekben ólálkodó bűn okoz. Ha hittel tekintesz a szenvedés hegyére, Jézus megmenthet a koponyák völgyétől!

Hiszel Jézusban, mint Megváltódban, az egyetlenben, aki a legjobban szeret téged?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s