Gúnyolódás helyett szeretet

Az elmúlt napokban a gúnyolódás fogalmáról elmélkedtem, ugyanis a legutóbbi lánykörön ezt a témát beszéltük át. A gúnyolódás nagyon romboló hatással tud lenni a tinik lelki fejlődésére. Éppen ez teszi fontossá, hogy mi, pedagógusok, lelki munkások merjük bátorítani a tiniket, és megmutatni, hogy mi Isten véleménye erről. Egy-egy lánykör, tiniklub, gyerekfoglalkozás, tanóra jó keretet tud biztosítani a téma feldolgozásához.

A lánykör elején játékkal hangolódtunk a témára. Cetlikre írtuk a neveket, és mindenki húzott egy személyt, majd mondott róla egy dicsérő megjegyzést, amit természetesen örömmel fogadtunk, de megbeszéltük azt is, hogy sajnos, ritkán van részünk benne.

A bevezetés után a lányok elmondták, hogy bármi lehet a gúnyolódás tárgya: külső és belső tulajdonság, anyagi háttér vagy bármi egyéb, ami picit is eltér a megszokottól. Ennek a terhét viselve súlyos önbizalomhiány, az értéktelenség érzése és a tanulási vágy csökkenése kezd jelentkezni a fiatalok körében.

Végül, a lehetséges megoldásokhoz érve megnéztünk két videót, amelyek arra bátorítottak, hogy ne hasonló eszközzel támadjunk, haragosan beszállva a minket gúnyoló személy játékába, hanem tegyük azt, amire nem számít: maradjunk nyugodtak, kedvesek, és ez egyszerűen tehetetlenné teszi őt, és így unalmassá válik a gúnyolódás.

Több igeverset is átolvastunk, amelyek által Isten arra figyelmeztetett, hogy Ő nem szereti a gúnyolódó beszédet; jobbnak tartja a szeretet útját, ugyanis ,, aki szelíden válaszol, lecsendesíti a haragot, a sértő, kemény beszéd pedig felszítja.” (Péld.15:1).

Az Úr Jézus ebben is megmutatta számunkra a tökéletes példát!

Igeversek:

Példabeszédek 10:32, 11:12, 13:3, 13:6, 14:21, 14:29, 15:1, 15:4, 16:24

A videók linkjei:

https://www.youtube.com/watch?v=6Fe82a7XH10
https://www.youtube.com/watch?v=–3iSh4TA0M&t=237s

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s