Évkezdő kézimunka

Az iskolakezdés mindig az új kezdetet jelentette számomra. Új füzetek, könyvek, tantárgyak, feladatok, kihívások, melyekhez nélkülözhetetlen a kreativitás, szerintem. Nagy élvezet volt számomra a tiszta lappal kezdés. Emlékszem, hogy gyerekként, de tiniként is milyen élvezettel szabtam személyre az új füzet unalmas vagy túlzsúfolt borítóját. Hogyan készítettem órarendet, akár többet is, hogy kifüggeszve is legyen és a táskámban is egy. Minden tankönyvhöz az adott tantárgyhoz illő könyvjelző készült. Olykor egy-egy kedves idézet vagy igevers köszönt vissza róla.

Példaként hoztam több típusú könyvjelzőt, mely kizárólag inspiráció céljából van, hisz ahány ember, annyi ötlet és ízlés.

Az első kicsit különlegesebb, mely nem igényel túl nagy szakértelmet, de mégis nagyobbaknak ajánlom.

Pinterest

Szükséges eszközök:

olló,

tű,

cérna,

szalag,

keskeny hajgumi.

A szalag hossza a könyv vagy füzet méretétől függ. Javasolt a szalag mindkét oldalán megolvasztani kicsit a szélét, hogy ne bomoljanak le a szálak. Az egyik végét a hajgumival visszahajtva levarrjuk, a másik felére kerül a gomb. Készen is van a könyvjelző.

 

A többi könyvjelző elkészítése valamivel egyszerűbb. Lehet egyszerűen egy kartont díszíteni, akár bojtot kötni rá, különböző szalaggal, csipkével díszíteni. Itt mindenkinek a szabad elképzelésére van bízva. Egy igeverset, motivációs üzenetetis lehet ráírni, vagy már előre kinyomtatottat ráragasztani.

 

A második képen egy állandóan mosolygó napocska köszönhet ránk vissza a szomorú, borús időben, melyet órarendnek vagy akár napi teendők kifüggesztésére használhatjuk.

Szükséges:

sárga vastag kartonlap (bármilyen kartont be lehet vonni vagy festeni),

fekete filctoll,

5-7 db sima, fa ruhacsipesz

festék (vízfestéket használtam)

ecset

ragasztó (jó minőségű papírragasztó vagy kétoldalú ragasztószalag, akár szilikon)

felfüggesztéshez mágnes/rajzszeg/spárga.

 

A kartonból kört vágunk, a lefestett (a ragasztandó oldalát kivéve) csipeszeket ráragasztjuk, majd filctollal megrajzoljuk a napocska mosolygós arcát.

Annak függvényében, hogy milyen célt szolgál, 5, illetve 7 csipeszt használunk. A csipeszekhez bármilyen lapra, kartonra ráírhatjuk a hét napjait és az aznapi órarendet vagy tennivalókat, esetleg tanulási ütemtervet (nagyobbak). Nálam a hűtőre került, így mágnest használtam a rögzítéshez, de spárgával, illetve rajzszeggel (parafa táblára) is rögzíthető, függeszthető.

 

Mindenkinek boldog és kreatív új iskolaévet kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s