Tanévkezdés bölcsességgel

Az új tanév első gyermekfoglalkozására az ifjú Dániel történetének feldolgozását tervezem a Dániel könyvének első része alapján. A terv írni-olvasni tudó elemi tagozatosokkal valósítható meg. A tevékenység rövid vázlatát megosztom veletek, a részleteket ki-ki magának kidolgozhatja, alakíthatja saját elképzelése alapján.

A tevékenységet egy játékkal indítom. A gyerekek körbeállnak, majd mindenki megnevez egy dolgot, amit az új tanévben szeretne elérni, megvalósítani: Ebben a tanévben szeretnék …. Ezt követően egy labdát dobok valakinek. Aki kapja a labdát, meg kell neveznie, hogy az a személy, akitől kapta a labdát, mit szeretne megvalósítani ebben a tanévben.  Akinek a tervei elhangzottak, az leül. Addig tart a játék, amíg mindenki sorra kerül.

Bejelentem a gyerekeknek, hogy ma négy fiatal fiú történetével fogunk megismerkedni, akik hűségesen és kitartóan tanultak, ezért Isten nagyon megáldotta őket. A bibliai történetet elmesélem, majd a Bibliából is felolvasom a Dániel 1, 3-tól 17a-ig terjedő verseit.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

 

A történet elsődleges megértésének érdekében párkereső játékot indítok a történet mondatai alapján. A kijelentéseket előzőleg kinyomtatom, és az azokat tartalmazó papírcsíkokat két-két részre vágom. Összekeverem a lapokat, majd mindenki húz egyet közülük. A teremben elindulnak a gyerekek, és mindenki megkeresi a saját mondatának a hiányzó részét.

B Babilónia királya ostrom alá vette Jeruzsálemet.

Ö A király az udvarába hozatott néhány ifjat Izráel fiai közül, akik bölcsen használják az eszüket.

L Az ifjak között volt: Dániel, Hananjá, Misáél és Azarjá.

CS Dániel elhatározta, hogy nem szennyezi be magát a király ételével és borával.

E A főudvarmester beleegyezett, hogy tíz napig próbát tegyen az ifjakkal.

S Tíz napig az ifjak csak zöldségfélét ettek és vizet ittak.

S Tíz nap múlva az arcuk szebb volt és a testük tápláltabbnak tűnt.

É Isten adott a négy ifjúnak ismeretet és értelmet mindenféle íráshoz és bölcsességhez.

G A tanítási idő letelte után a király tízszer okosabbnak találta az ifjakat, mint az országa írástudóit és varázslóit.

Ezt követően a történet eseményeit sorrendbe állítjuk olyan módon, hogy a gyerekek egy vonalban helyezkedjenek el. Az a pár áll legelöl, akinél a történet kezdő mondata van, majd sorban a többi mondatok tulajdonosai.

Miután megtörtént az események sorrendjének a megállapítása, minden pár megfordítja a mondatkezdő kártyát, amely egy betűt tartalmaz. Ha kevesebb gyermek van, egyszerűsítjük a történetet, és két-két betűt írunk egy kártyára. Összeolvasva a betűket, a BÖLCSESSÉG szót kapjuk. Fürtábrát készítünk a táblára (kartonra is lehet), amelynek a közepére kerül a „bölcsesség” szó, és olyan szavakat, kifejezéseket keresünk, amelyek hasonló jelentésűek, vagy amelyek jelentésüknél fogva kapcsolódnak ehhez a szóhoz (okosság, jártasság, okosan használt tudás stb.)

A továbbiakban megkérdezem a gyerekektől, hogy vajon miért kapott Dániel és három társa olyan bölcsességet Istentől, amely tízszer túlszárnyalta az ország tudósainak a bölcsességét. Rávilágítok az Istenhez való hűség, a tisztaság megőrzése és az Istentől kapott bölcsesség közti összefüggésre, majd megkérdezem a gyerekektől, hogy szeretnének-e ők is bölcsességet kapni Istentől az új tanévben. Mi lehet ennek a feltétele? Meghallgatom a gyerekek ötleteit, pl. „Hűségesen elvégzem a feladataimat.” „Távol tartom magam a csalástól.” „Igyekszem azt tenni, ami kedves Isten előtt.” Az elhangzottakat összefoglalom a végén: fontos, hogy adjam át az életemet az Úr Jézusnak, engedelmeskedjek neki, tartsam távol magam minden bűnös cselekedettől és gondolattól, a feladataimat végezzem hűségesen és imádkozzak bölcsességért, valamint azért, hogy az Úr segítsen mindezek megtartásában.

Megtanuljuk az aranymondást:

Az Úr félelme a bölcsesség kezdete (Példabeszédek 1, 7).

Az aranymondás megtanulása után játékra hívom a gyerekeket. A terem egyik részében lesz a Bölcsesség sarka, egy másik részében az Ostobaság sarka, középen a Tanácstalanság tere. Különféle kijelentéseket teszek, és annak megfelelően, hogy a gyerekek miképpen ítélik meg az elmondottakat, abba a sarokba szaladnak, ahová az állítás illik. Ha valaki a Tanácstalanság terén marad, megbeszéljük, hogy hová illik az elhangzott kijelentés.

Kijelentések a játékhoz: Szót fogadok a szüleimnek.

                                      Segítek nagymamámnak.

                                     Lemásolom a padtársam házi feladatát.

                                     Minden nap olvasok a Bibliámból.

                                      A saját elképzelésem szerint élek. stb.

A játék úgy is játszható, hogy aki nem jó helyre szalad, kiesik a játékból.

A tevékenység befejező részében építünk egy „bölcsességtornyot”. Téglalap alakú színes kartonokat vágunk, amelyekre a gyerekek ráírnak egy-egy megnyilvánulást, amely bölcsességre vall (pl. Nem dicsekszem. Figyelek Isten szavára. stb.). Végül a téglákból egy nagyobb kartonra ragasztva tornyot „építünk”. A torony fedele egy olyan kúp lesz, amely tartalmazza az aranymondást. Ezt nem ragasztjuk rá véglegesen a kartonra, csak rácsíptetjük, így a torony bármikor kiegészíthető újabb téglákkal.

Az alkalmat imával zárjuk, amelyben istenfélő életet, valamint bölcsességet kérünk Istentől, és természetesen áldást az új tanévre.

 

Gál Judit

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s