Húsvéti játékötletek

Szókirakó

Ajánlott életkor: 6-12 éves gyerekek

Kellékek: A4-es méretű keményebb papírlapok

Leírás: A játékvezető kiosztja a lapokat, amelyeken nagybetűk állnak. Ezekből a betűkből egy-egy húsvéttal kapcsolatos központi fogalmat, jelszót lehet összerakni.

Például: M E G V Á L T V A, J É Z U S, K E R E SZ T, F E L T Á M A D Á S

Vigyázzunk, hogy a kétjegyű betűket egy lapra nyomtassuk, írjuk.

Egyszerre egy szó (fogalom, jelszó) betűit osztja ki a játékvezető. Nem szükséges, hogy minden játékosnak jusson betűlap. A játékvezető barchoba- vagy activityszerűen (körülírás, rajzolás, mutogatás) utalásokat tesz úgy, hogy a helyes válasz valamelyik betűvel kezdődjék a kiosztottak közül. Ha a fogalmat kitalálták, annak kezdőbetűjét tartó játékos szembeáll a többiekkel.

Például:

Gondoltam egy nőre, akit az Újszövetségben ismerünk meg. Súlyos bűnt követett el, a zsidó törvények szerint halálra kellett őt kövezni. Jézus azonban megmentette őt. (Mária Magdolna)

Ezt jelenti az Ádám szó. (ember)

Itt feszítették Jézust keresztre. (Golgota)

Ezzel keresztelt János. (víz)

Őt ölte meg a testvére. (Ábel)

Olyan betegség, amelynek tünetei a fekélyek, sebhelyek, a végtagok elhullása. (lepra)

Nem hitte, hogy Jézus feltámadt, míg bele nem tette kezét a Jézus sebhelyébe. (Tamás)

Mózes ennek a tengernek a vizét választotta szét. (Veres)

Péter testvére. (András)

A játékosokat ismereteit figyelembe kell venni a feladványok összeállításánál. Ez a játékot lehet bevezetésként, ismétlésként alkalmazni.

Variánsok:

1. csapatverseny

Minden csapat ugyanolyan hosszú szót vagy ugyanazt a szót kapja, és külön mindenik csapatnak lesz játékvezetője. Jelre egyszerre kezdik el a játékvezetők a feladványokat mondani. Amelyik csapat hamarabb “kirakja” a szót, az a győztes.

Két csapat versenyzik: a játékvezető felteszi a feladványt, amelyik csapat hamarabb válaszol, azé a betű. Akinek több betűje van, az a győztes.

2. nehezített változat

A feladványokat nem abban a sorrendben mondja a játékvezető, amilyen sorrendben vannak a betűk. Így az utolsó feladvány az lesz, hogy a betűket rendezzék szóvá.

Add tovább a jó hírt!

Ajánlott korosztály: korlátlan

A játékosok egymás mellett állnak vagy ülnek. A legszélső súg valamit a mellette álló, ülő fülébe. Az kérdezés nélkül súgja, amit értett a következő fülébe. A legutolsó hangosan mondja a hallott szót.

Térbeli test-puzzle

Ajánlott korosztály: 8 éves kortól

Kellékek: fogalomkártyák (ezeknek olyanoknak kell lenniük, hogy a játékosok saját testüket felhasználva tudják megjeleníteni)

Leírás: csapatokba szerveződnek a játékosok. Minden csapat kap egy-egy fogalomkártyát. Feladatuk az, hogy a csapattagok maguk jelenítsék meg a fogalmat. A másik csapatnak ki kell találnia, milyen fogalmat jelenítenek meg. Lehet versenyszerűen is játszani: kik állnak hamarabb össze? kik találják ki hamarabb?

Például: kereszt – egy magasabb, erősebb játékos felvesz egy kisebbet, könnyebbet úgy, hogy az vízszintesen, feszülten fekszik. A többiek hátulról-oldalról támasztják a keresztet.

Ötletek fogalmakhoz: Golgota, sírkő, szivárvány, utolsó vacsora, töviskorona, korbács, három kereszt, (nem húsvéti) kettéválasztott Veres-tenger, halászhajó, templom vagy imaház, Noé bárkája, út, akol, szőlőtő.

Vihar

Ajánlott korosztály: korlátlan

Leírás: a játékvezető elkezd tapsolni: előbb egy ujjal, majd kettővel, hárommal, néggyel, öttel, majd a két tenyerét egyre erősebben üti egymáshoz, aztán a térdeit ütögeti, végül “dörög” a lábaival (dobbant). A játékosok utánozzák. Elmondhatja a részvevőknek, hogy ilyen lehetett az a vihar, amely bekövetkezett, amikor Jézus meghalt a keresztfán.

Variációk:

A hatás kedvéért meg lehet kérni a játékosokat, hogy hunyják be a szemeiket, a tapsot ekkor szavakkal kell irányítani.

Két csapatra lehet a részvevőket osztani: egyik behunyt szemmel hallgat, a másik vihart kelt.

A helyiségben levő tárgyakat is lehet zajkeltésre használni. Lehet az asztalon, széken kopogni.

Ezt a játékot lehet Noé története kapcsán is játszani.

Hordozzuk egymás terhét (ahogyan Jézus hordta a keresztet)

Ajánlott korosztály: korlátlan

Leírás: A játékvezető úgy helyezi párba a játékosokat, hogy azok közül egyik nagyobb, erősebb legyen, a másik kisebb és könnyebb. Az erős felveszi a hátára a könnyebb társát, és versenyezve másik hasonló párossal a kijelölt indulási ponttól halad a célig. Akadályokkal lehet nehezíteni a versenyt.

Ez a játék alkalmas a különböző korosztályok “összerázására”.

Add tovább a terhet!

Ajánlott korosztály: korlátlan

Leírás: Két egyenlő számú csoport tagjai egymással szemben állnak. A szembenállók lehetőleg hasonló magasságúak legyenek. A játékosok előre kinyújtják karjaikat. A szélsők karjaira ráfekszik a játékvezető által kijelölt játékos. Ő a “teher”, akit tovább kell adniuk a szembenállóknak. A játékvezető válasszon egy erős segédet magának. Ők ketten kétoldalról követik a “terhet”, nehogy leejtsék a játékosok.

Rajzolj!

Ajánlott korosztály: korlátlan

Kellékek: lapok, írószerek, kendők, sálak

Leírás: A játékosok kettessével csoportosulnak. Kapnak egy-egy kendőt vagy sálat, lapot, írószert. Az egyiknek be kell kötnie a szemét. A másik pedig megfogja a kezét, vezeti, így rajzolnak együtt. Végül a bekötött szeműnek ki kell találnia, mit rajzoltak. Majd cserélnek.

Könnyített változat (nem szükséges sem lap, sem írószer, sem kendő vagy sál): nem lapra rajzolnak, hanem egymás hátára felváltva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s