Gyerekek motiválása a szeretetszolgálatra

„Igen, meg tudom tenni! Sikerült! Imádkoztam, és úgy lett, ahogy kértem! Még mit segíthetek? Óh, mással kedves lenni sokkal jobb érzés, mint csak magammal foglalkozni…“

Nem akartam hinni a fülemnek. Annak a 10 év körüli kisfiúnak – aki legtöbb gyerek szemében „rossz“, a tanítóknak pedig igazi kihívás – ragyognak a szemei, az arca sugárzik a jóságtól. Túlcsordul az öröm benne, mert megérezte az Isten szeretetét. Megtapasztalta, hogy öröm, nyugalom költözik a szívébe, ha a szolgálat, engedelmesség útján jár.

52598861_537890830054651_5238179991518183424_n

Kit lehet bátorítani arra, hogy szolgáljon?

Azt, aki felé is szolgáltak már, akivel éreztették a szeretet ízét. Aki felé nem szolgálnak, maga sem lesz képes adni. Ha egy gyereket nem tudunk elfogadni, nem érzi a szeretetet részünkről, nem tudjuk rávenni semmiféle jócselekedetre.

Szolgálat. Az egyik jelentése az is lehet: legyőzni önmagunkat.

Hogyan motiváljuk?

Magunk erejéből sosem megy. Isten ereje, Szent Lelke munkája, felnőttek helyes példája szükséges ahhoz, hogy a gyerek kilépjen a komfortzónából: abbahagyja a mesenézést, hogy valakivel jót tehessen; lemondjon egy időre a kedvenc hobbiról, mert szívesen vállalja, hogy Zsoltárokkal bátorítja a gyülekezetet, és időt szán a bevésésre.

Nem lehet, és nem szabad erőltetni, úgy gondolom. Türelmeseknek kell lennünk, bátorítanunk kell, míg ők is erőt éreznek az egyéni szolgálatra. Harcot vívnak meg magukban, kicsi szívükben, míg félre teszik a szégyent, a kényelmet, a „Más miért nem teszi?“ típusú kérdéseket.

Milyen fajta szolgálatra?

Március, május. Nők napja, édesanyák napja. Tavasz. A természet minden sejtje megduzzad, változik, muszáj az életet kiengednie a fagyos köpeny alól. Hadd bátorítsuk figyelmességre, kedvességre, érzékenyebb lelkületre a fiúkat a lánytestvérük, édesanyjuk, nagymamájuk, kedves szomszédasszonyuk, gyülekezeti nőtestvéreik és az idegen idős nők felé is. Iskolában, otthon, utcán, gyülekezetben erejüket, bátorságukat, kezdeményező képességüket ilyen cselekedetekben mutassák meg. Lányokat is hasonlóan segítsünk a szelídség útján beszédben, figyelmességben az őket körülvevő kisbabák, nagyszülők iránt. Legyen kezük, lábuk gyors a segítségre. Az iskola, a gyülekezet mint egy nagy család. Összetartozunk. Nem csak rólunk szól az élet. Ne csak rólunk szóljon!

A szeretet Isten Lelkének a gyümölcse. Eredmény. Isten kegyelme beérik a gyerekek életében is. Előre megfűszerezi a jövőjük alapját. A mai napot. A jelent.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s