5 életelv, avagy mit tanultam az üzletemberektől?

Élethelyzetemből adódóan lehetőségem nyílik üzletemberekkel beszélgetni, vagy figyelni, és nyomon követni az életüket. Sokat tanulhatunk tőlük…

Legutóbbi egy üzletemberi szemináriumon ültem, és azon vettem észre magam, hogy gyermekmunkásként hallgatom az elhangzottakat. Azt kerestem egy nagyszerű coach szavai nyomán, hogy mindezt hogyan lehet érvényesíteni olyan emberként is, aki gyermekek közt (is) forgolódik…  Azon morfondíroztam, hogy a taglalt alapelvek mennyire pontosan leírják azokat az általános életelveket, amelyek irányadóak (lehetnek) nekünk, gyerekmunkásoknak (és egyáltalán hívő embereknek) életvezetésünkben.

Természetesen, mivel nem keresztyén üzletemberi alkalom volt az adott, a legfontosabb és mindent determináló jelenlét és meghatározó, vagyis Isten nem volt explicite említve, de én mint Istentől függő és benne bízó egyén, ezt tartom kiinduló pontnak és alapnak, és ezentúl, halandóként, ami rajtam áll, igyekszem ezeket az életelveket követni.

Ugyanakkor teszem  annak a tudatában is, hogy erőfeszítéseim csak akkor lesznek áldásosak, ha azokat megáldja az Úr. Hisz:

…ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. 
 Hiába keltek korán, és feküsztök későn: fáradsággal szerzett kenyeret esztek. De akit az ÚR szeret, annak álmában is ad eleget. (Zsolt. 127, 1-2)

Jöjjenek tehát az elvek, amelyek megragadtak engem (bár az összesnek nem jut hely kifejteni, sőt, még felsorolni sem).

Érdekes megfigyelni, hogy mindezek az életelvek biblikusak. 🙂

  • A kiválóság elve: teljes odaadás, a legkiválóbb mód.

Ha megláttad, hogy Isten hol bízott rád munkát, akkor odaszánással, a tőled telhető legkiválóbb módon és teljes erőbedobással végezd azt.

De hogyan lehet ezt tenni; ráadásul hűségesen? Talán körbenézel, és látod, hogy más kevesebbet tesz; megesik az is, hogy mégis jobban megbecsülik. Elismerést, vállveregetést vársz és dicséretet az emberektől a „munkáért”, mégsem annyit kapsz, amit jogosnak ítélsz. Na lásd, itt a hiba. Nem jó irányba emeled a tekinteted. Szemléletváltásra van szükség, aminek kulcsa az alábbi igevers: 

Minden munkátokat szívvel-lélekkel végezzétek, mint akik nem embereknek, hanem az Úrnak dolgoznak. Kolossé 3,23 (EFO)

Elsősorban az Úrnak tartozunk felelősséggel, az Úrnak végezzük a munkát. Ez arra is ösztönöz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, és teljesen nekifeszüljünk az előttünk álló feladatoknak. 

Másrészt még szolgálatom legelején nehezedett szívemre a következő ige, ami azóta is mérce:

…átkozott, aki az Úr dolgát hanyagul végzi. Jeremiás 48,1o

Ne legyen semmi sem túl drága nekem, hogy a feladatom elvégezzem.

A helyes egyensúlyt és prioritást betartva kicsi gyermekkel is lehet szolgálni; így gyermekeink számára a szolgálat természetes életforma lesz, abba nőnek bele. Micsoda nyereség és örökség, amikor majd megláthatjuk, hogy a maguk során az ő szolgálatuk belső igény talaján nő, és Isten imádatának egy formája lesz!

Áldozat nélkül nincs szolgálat. Lehet, a pénzemből kell adnom, az időmből odaszánnom, szabadidőm egy részét feláldoznom, …kinek mit…, de megéri! Megtanultam nem számolgatni az egyes területeken. Jaj lenne nekem, ha az én Istenem is „kicentizve” mérve nekem.

  • A növekedés elve: képezd magad.

Járj képzésre, szakmai napokra,  évente olvass el 5o könyvet (!?- gyorsan számolom is, hogy hónapokra lebontva hány jut, és nyugtázom,  hisz nagyon szeretek olvasni 🙂 ), haladj a korral (korszerű modern technika, IT ismeretek bővítése digitális bevándorlóként is – digitális bennszülöttek előnyben e területen;  tapasztalhatjuk, hogy a technológia mindent átír), tanulj sokat a mentorodtól (Ha nincs, gyorsan keress!)

Szakmai vonalon is: life-long learning.

De ezenfelül legfontosabb az, hogy egyre szorosabb kapcsolatban légy a Mestereddel. Részedről naponta egy lépés az Úr felé, és tanítványaid is egy lépéssel közelebb lesznek hozzá!

  • A céltudatosság elve: a látást váltsd valósággá!

Sokan leragadnak egy nagyszerű látásnál, nem képezik azt le célokra,  még kevésbé azokat megvalósító stratégiákra.

Minden misszió céltudatos kell legyen, továbbá tervszerű (ami lehet, időközben átíródik), stratégikus, kihasználva a kairosokat (ősi görög szó, ami ‘megfelelő, helyes, alkalmas pillanat’-ot jelent).

  • A csapatmunka elve: építs csapatot!

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik bizonyos területeken jobbak, mint te.

Közösen messzebbre juttok el! Gondolkodj a háttérszolgálókban (imaszolgálat, segítő szolgálatok),és ne feledd el, hogy a szülőket, de akár a gyülekezetbeli tiniket és ifjakat is vonj be a szolgálatba.

  • A marketing elve: ki vagyok?

Nekem ez arról beszélt keresztyén kontextusban, hogy milyen beszédmód és értéktudat szerint prezentálom, avagy beszélek a misszióról, amiben szolgálok: lehet ez személyközi kapcsolatokban, hivatalos fórumokon, médiában vagy online felületen (honlap, közösségi média, blog stb).

Bőven lehetne taglalni az egyes pontokat, de terjedelmi okoból most ez nem lehetséges. Talán majd más bejegyzésben. 🙂

Egy zárómondat erejéig: a napokban kutakodtam a YouYube-on, és ráakadtam az illető coach egy másik videójára, amelyből kiderült, hogy hívő keresztyén. Hát nem csoda, hogy rezonáltam az életelveire!

Reflektáló kérdések az egyes pontokhoz:
Melyik vezérigevers(ek)re épül a keresztyén munkamorállal kapcsolatos felfogásod (akár lelki, akár polgári foglalkozásról van szó)?
Mikor vettél részt képzésen, lelki csendesnapon, szakmai napon legutóbb? Mikor tervezed a következőt?
Melyik volt a legutóbbi 1o könyv, amelyet elolvastál? Ebből hány szolgálta a szakmai, és mennyi a lelki növekedést? Hogyan hatottak a kapcsolataid ápolására?
Ki(k) a mentor(ai)d? Kik azok az emberek, kiknek életük példa előtted, és oda szeretnél eljutni, ahol már ők járnak? Ki volt a legnagyobb hatással rád az elmúlt évben? Kiktől tanultál? Sorolj fel hármat minden területen: emberek, könyvek, online források.
Lelkileg milyen területen növekedtél mint tanító az elmúlt időszakban? (pl. odaszánásban, igetanulmányozásban, szeretetben, igeversek memorizálásában stb.)
Mi az a 3 cél, amit a küldetéstudatod fényében fogalmazol meg? Mit teszek MA, hogy elérjem céljaim?
Mit tehetek MA, hogy növekedjek? Készíthetsz egy táblázatot a lelki élet, szakmai, kapcsolatok stb.  területeivel.
Mi a csapatmunka alapja? Jó csapatjátékos vagyok? Melyek a csapatodban/csapatban szolgálók ajándékai; nekem milyen ajándékaim vannak? Tudom a szolgatársam különbnek tekinteni magamnál? Hogyan tudom őket emelni? Kiket vontam be legutóbb a szolgálati területre, és kiket lehetne még bevonni?
Mi a misszió látása? Határozd meg annak a missziós területnek a küldtésnyilatkozatát, ahol szolgálsz. Mi a cél? Miért tartod fontosnak?(bibliai érvekkel alátámasztva)
Mindezek hogyan jelennek meg a képi és szövegbeli reprezentációban (nyomtatott vagy online felületen)?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s