Játsszunk adventben is!

Játékkal, konkrét tapasztalat által mélyebb, hitelesebb, személyesebb a tanulás. Megértik a gyermekek azt is, ha csak szavak által közöljük velük a tudnivalót, mégis: ezek akkor válnak igazán részükké, ha kipróbálhatják.

48421388_217289745821520_9068929776009347072_n

Így van ez az advent és a karácsony jelentésével is: megbeszélhetjük a ránk bízott gyerekekkel, miről szólnak, de az elmélyítéshez a személyes tapasztalat szükséges. Ehhez igyekszem játékötletekkel hozzájárulni.

1.       Adventi szívességek

A játék vezetője feladatkártyákat készít: annyi kártyát, ahány a részvevő. A feladatoknak arra kell késztetniük a gyerekeket, hogy azt tegyék, amire ők vágynak adventben vagy karácsonykor.

Példák:

 • Adj egy biztató igés kártyát valakinek, akiről úgy gondolod, hogy szüksége van rá. Akár felnőttnek, akár gyereknek, akár nyilvánosan, akár titokban.
 • Adj egy édességet valakinek, akit ismersz, de még sosem adtál neki semmit.
 • Öleld meg valamelyik családtagod.
 • Kérdezd meg valakitől, akit ismersz, segíthetnél-e valamit neki.
 • Vigyél az óvodába vagy iskolába még valaki számára tízórait.
 • Szólíts meg valakit, aki magányos.
 • Készíts enni- vagy innivalót annak, aki napi rendszerességgel készíti neked.
 • Tegyél valamit másképp, mint ahogy megszokták tőled. Olyat tégy másképp, amiről tudod, hogy helytelen szokásod.
 • Imádkozz valakiért, akiért eddig még sosem tetted.
 • Kérd meg szüleid, nagyszüleid, hogy osszák meg veled, mire vágynak.
 • Készíts a barátnődnek, barátodnak valami kedveset.

A kártyák elkészítését a gyerekekre is bízhatjuk: írják vagy rajzolják egy-egy kártyára, mire vágynak, mit szeretnének, azokat kell összekeverniük,majd kihúzniuk. Ha van idő rá, lehet kis ajándékzacsikat vagy borítékokat készíteni, és azokba tenni a feladatkártyákat.

2.       Mire gondolok?

Miután röviden felfrissítjük vagy ismertetjük Jézus születésének ünnepét, játékra hívjuk a gyerekeket. Gondolniuk kell valamire vagy valakire, ami vagy aki kapcsolatban van ezzel a történettel.

Példa: Bethlehem, Názáret, Jézus, istálló stb. A vállalkozó gyerek eldönti: kérdésekre válaszolva igennel vagy nemmel, rajzolva vagy mutogatva segít a többieknek, mire gondolt.

3.       Hagyomány vagy történelem?

Kinyomtatunk olyan képeket, amelyek adventtel ill. karácsonnyal kapcsolatosak. Csapatokat alakítunk. Annyi példányszámban nyomtatjuk ki a képeket, ahány csoportra számítunk. Lehet akár egy is, ha kevés a résztvevő. A gyerekek feladata az, hogy külön válogassák azokat a képeket, amelyek a bibliai igazságot mutatják be, azoktól, amelyek az emberi hagyományokat illusztrálják.

Példa: adventi koszorú (emberi hagyomány), jászol (bibliai igazság)

4.       Hány nap van még karácsonyig?

Körbeállnak a gyerekek, megállapítjuk együtt, hány nap van még karácsonyig. Egy gyerek elkezd számlálni addig, ahány nap maradt. Akire jutott ez a szám, elmondhatja, hogyan tudnák a többiek jobbá tenni a napját. A játékot addig folytathatjuk, míg kedvük van hozzá. Közzösségformáló-erősítő játék.

5.       Leleplezzük a jótevőt

Ezt a játékot kétféleképp játszhatjuk: ha a résztvevők régóta ismerik egymást, akkor sorban mindenki elmesélheti, milyen jót tett vele valaki a közösségből anélkül, hogy az illetőt megnevezze. A többieknek ki kell találniuk, kicsoda vitte véghez a jótettet. Ha viszont a csoport tagjai nem ismerik nagyon egymást vagy keveset voltak korábban együtt, mindannyian írjanak le vagy meséljenek életükből egy olyan mozzanatot, amelyben Isten őket használta mások életében. Ha az írást választják, akkor valaki felolvassa a jótett-cédulákat, a gyerekeknek pedig találgatniuk kell, ki lehetett a jótevő.

6.       Menekülés Heródes csatlósai elől

E mozgásos játéknak két nehézségi fokozata van.

Kisebb gyerekek így játsszák: körbeállnak mindannyian, megfogják egymás kezét. A játékvezető kiszámol vagy kijelöl valakit, aki Heródes csatlósa lesz. Ő a körön belül a kör közepén áll. A játékvezető kijelöl két személyt – lehetőleg egy lányt és egy fiút -, akik Máriát és Józsefet jelképezik. Ők a körön kívül állnak. Kezükbe kapnak egy babát. A kört alkotó gyerekek jeladásra elkiáltják magukat: Menekülj!, és felemelik karjaikat. Ekkor a Heródes katonája kiszalad, a pár kézenfogva menekül. Ha két körbefutás után nem kapja el őket a katona, újabb párt választ a játékvezető, ha viszont a csatlós sikerrel jár, a pár egyik tagjának vállalnia kell a katona szerepét.

Nagyobbak a fent leírtak szerint játsszák, annyi különbséggel, hogy három személy áll a körön kívül. A három közül a két erősebb királyszéket formál a karjaival, a harmadiknak arra kell ráülnie, majd jó erősen a társai vállába kapaszkodnia. A “Menekülj!” elhangzása után így kell szaladniuk.

A tér kialakítása fontos e játék esetében: ne legyen olyan tárgy, amibe belebotolhatnak, legyen elég nagy hely, hogy körbeszaladjanak.

Remélve, hogy e játékötletek valaki munkáját segíteni fogják, kívánom Isten áldását, gyermekeik életében Jézus megszületését. Ámen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s