A tinédzser barátságról

„A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!” 1 Korinthus 15,33

A tinikor egyik legérdekesebb és legnagyobb változása az az elmozdulás, ami a családi kapcsolatokról a baráti kötödésre helyezi át a hangsúlyt. Idővel ez az egyensúly-kibillenés stabilizálódik, majd fiatal felnőtt/házaskorra ismét fontosabbá válik a szülőkkel való kapcsolat. Ez az időszak viszont nem rövid, akár egy évtizedet is felkarolhat, és a legintenzívebb szakasza az első felében nyilvánul meg, a tinikorban.

Ebben az időszakban óriási hatással vannak egymásra a tinik, anélkül, hogy ezt tudatosítanák magukban. Személyes véleményüket barátaik véleményéhez igazítják, értékrendjüket barátaik pillanatnyi meggyőződéseik diktálják, döntéseiket baráti tapasztalatok és tanácsok alapján hozzák meg. De ott van még a divattal és popkultúrával kapcsolatos ízlésük, a tanuláshoz való viszonyulás és az egymás után igazított időbeosztás. Egy szó mint száz: a tinikre nincs senki nagyobb hatással, mint tini barátaik, és ez úgy néz ki, hogy egyelőre nem fog változni.

35924500_1730571153646700_7330551113097150464_n

A felsoroltak és személyes tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy mennyire fontos a tinikorban a jó társaság. Egy gyülekezethez tartozó tini esetében sorsdöntő lehet, hogy újjászületett szülők gyermeke a legjobb barátja vagy sem. A nem hívő közegből való tininek pedig szüksége van egy olyan társaságra és missziós klubalkalmakra, ahol felfedezheti, hogy másképpen is lehet élni ezt az életet, nem csak úgy, ahogy otthon látja.

Imádkozzunk, hogy minél több tinédzser igazi, biblikus értékekhez jusson, azokat megtartva pedig és Istenhez megtérve ők győzzék le a rosszat jóval!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s