Lelki gyakorlatok a csüggedés ellen

„Mindenkor örüljetek, szüntelen imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” 2 Thesszalonika 5, 16-18

Az alkalmi csüggedés Krisztus legkiválóbb harcosait is megkörnyékezi, befolyásolja, és néha földre is tiporja. Gondoljunk csak Mózesre a sivatagban vagy Illésre a Hóreb hegyén. A csüggedés ugyanakkor nem válogat életünk területei között; bárhol tapasztalhatunk egy negatív élményt, és az ebből fakadó lankadás hatással lesz környezetünkre és feladat-betöltésünkre. Ilyenkor a legnehezebb parancsolni érzelmeinknek és kedvünknek. Pontosan ezért a megoldást nem a csüggedés beálltakor kell keresnünk, hanem már azt megelőzően szükséges néhány lelki gyakorlat végzése.

30516292_1658628167507666_652900458523787264_n

Az idézett igeversben található csüggedés elleni három megoldás folytonosságra utal, hiszen Pál arra bátorítja a gyülekezetet, hogy mindenkor örüljenek, szüntelen imádkozzanak és mindenért hálát adjanak. Az ezekre a lelki gyakorlatokra való folytonos igyekezet olyan lelkületet eredményez, amelyet nehéz megingatni. Nem lehetetlen (!), de mindenképp több erőfeszítést igényel a Kísértő részéről. Ezekre a lelki gyakorlatokra úgy kell gondolnunk mint vitaminokra és nem mint gyógyszerekre. A vitaminokat akkor is lehet/kell szedni, amikor az ember makkegészséges. Esetenként a gyógyszerre való rászorulás már bekövetkezett; sajnos, „kényelmesen elhelyezkedett” betegségre utal, és ha nem is mindig, de esetenként a vitamin hiányának (is) az eredménye. Így az öröm, az ima és a hála gyakorlása vagy hiánya fordulópont lehet a csüggedés kísértésében.

Ahogy azt rengeteg reklámban láthatjuk, sok vitamin és gyógyír több összetevőből készül a maximális hatás érdekében. Az említett levertség elleni három lelki gyakorlat önmagukban is hasznos, de együtt sokkal eredményesebb, sőt egymással természetükből fakadóan vonzásban vannak. Ez egy körkörös vonzalom, nem mondhatjuk azt, hogy bármelyikből is következne a másik, majd a harmadik. Az imádkozó ember nem feledkezik meg a háláról, és ezért mindig van oka az örömre. A hálás ember imában (is) kifejezi örömét. Aki örül, az nem panaszkodik, hanem imában (is) dicsőíti Istenét.

Ha éppen most környékezett meg téged a csüggedés, azonnal kezdj el imában hálát adni Istenednek, és az öröm rövid időn belül el fogja árasztani szívedet és gondolatvilágodat. Ha pedig egyelőre a lankadás még távol van tőled, ne feledd el ma is „bevenni” a csüggedés elleni három vitaminodat: öröm, ima és hála!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s