Húsvéti játszóház

Még javában tombol a tél még felénk, bár már március első napjait töltjük. Mínusz fokok vannak, és most zúdult ránk a karácsonyra várt hó is. De tudjuk, hogy jön a tavasz, hogy pár hét múlva tavaszi virágok fognak pompázni a kiskertekben, s eltehetjük lassan a vastag téli kabátot. Az élet lüktetni kezd minden apró csodálatos jelével együtt.

De most egyáltalán nem így néz ki, s ha csak arra figyelek, amit a szemem lát, akkor nem tudok reménykedni a tavaszban.

Valahogy ilyen volt az első húsvét. Nem látszott, hogy hogyan fog győzni az élet a rideg halál fölött, Isten a gonosz ereje fölött, csak a valóság, a fagyos tények voltak nyilvánvalóak: Jézus meghalt, az, aki reménységet adott nincs tovább, veszett ügy…

Aztán három nap után az Atya diadalmasan feltámasztotta Jézust a halálból.

Annyira szép, hogy a húsvét a tavasz kezdetére esik. Mert minden apró kis virág, bimbó, rügy, újszülött kisállat, sarjadzó vetés az új életet hirdeti, a győzelmet a halál felett.

Már nagyon sok éve a gyülekezetünkben a karácsonyi játszóházak mellett húsvéti játszóházakat szervezünk. Ez egy nyitott alkalom, ahová minden korosztályból várjuk a gyerekeket, de a kísérő szülőket, nagymamákat is, akiknek rendszerint még nagyobb élményt jelent a közös alkotás.

Az alkalmainkon a sokszínű, változatos alkotó elfoglaltságok mellett az egyik legfontosabb mozzanat a bábdarab, ahol gyermeknyelven, szemléletesen hangzik el a húsvét üzenete, az örömhír.

Körülbelül 8-10 kreatív lehetőséget kínálunk fel, asztaloknál elosztva, egy vagy két segítő irányító személlyel. A technikák, kézműves elfoglaltságok kiválasztásánál többek között arra figyelünk,

 • hogy legyenek egyszerűbb és bonyolultabb lehetőségek, a gyerekek kora és személyisége szerint legyen lehetőség képességeik szerint választani.
 • a fiúk is megtalálják a számításaikat, legyenek fiús lehetőségek is (mindig van valami virágos kis ékszer, hajpánt textilvirággal, vagy csattok, érdekes nézni, hogy még a fiúk sem hagyják ki, édesanyjuknak barkácsolnak valami meglepetést).
 • a legkisebbeknek külön készülünk nagyon egyszerű, de elmélyülésre is alkalmas lehetőséggel pl gyurmázás, tojáspárosító, gyurma- és tésztafélékkel finommotorika fejlesztés – az interneten nagyon jó főzős gyurma receptek találhatóak, azokat is használhatjuk, laminálhatunk gyurmázó alátéteket. Rajzolunk muffinokat, és gyurmával kell dekorálni, vagy tortát, tortaszeleteket, majd belamináljuk, lehet egy rét, az ég felhőkkel, és készülhetnek gyurmából rá a virágok, fák, madarak, lepkék. Ebből elég néhány darab, ha megunják a játékot, összegyúrják a gyurmát, és átadják másnak a laminált gyurmázó alapot.
 • nem tiltólistás a nyuszi és tojás szimbólum, de mivel az a célunk, hogy a húsvét lényegére, mondanivalójára irányítsuk a figyelmet, igyekszünk ellensúlyozni a világ felszínes „húsvétját”. Van, amikor ehhez a tojás és nyúl szimbólum is a segítségünk lehet. Egyik évben kifújt tojásba belerejtettük a Jn 3:16 ot egy feltekert papír cetlin. Előtte körömlakkal bemárványoztuk.

De a tavasz minden kis jele, szimbóluma a feltámadás üzenetét hordozza, és ezek megjelenhetnek ezeken a foglalkozásokon.

 • Mi mindig készítünk ehető dolgokat is, az utóbbi években visszatérő a sikeressége miatt a kreatív szendvicsbár. Egyszerű szendvicskenyér és a feltétek mellé sok szezonális zöldség, ebből elkészíthetik a gyerekek önmaguk számára a tavaszias húsvétias falatokat. Egyúttal a zöldségfogyasztást is népszerűsítjük. Mivel négy órán át tart ez a játszóház, jól is esik a falatozás, és megússzuk a szendvicskészítést is.
 • Legyen valami új technika, érdekes újszerű alapanyag, és csak olyasmi ismétlődjön tavalyról, ami kihagyhatatlan.

Az idei húsvéti játszóházunkra készülve és visszatekintve az eddigiekre, szeretnék egy ötletbörzét elétek tárni, ami segíthet egy hasonló alkalom tartalmát összeállítani.

Húsvéti képeslapok:

Igaz, hogy ma már egyre ritkábban küldenek postai úton képeslapot az emberek, képeslapot készíteni jó, és ha nem is postán jut el a címzetthez, szép gesztus, főleg, ha az ünnep mondanivalóját emeli ki:

 • 3 dimenziós képeslap virágokkal
 • aprólékos színező és alatta idézet, igevers
 • kereszt, tojás, madár, szív, virág kivágása, és mögötte a félbehajtott papír másik felén színes papírcsíkok
 • régi könyvek, kották elsárgult lapjaival nagyon szép hangulatot teremthetünk, formalyukasztókat is használhatunk

Szoktam kis igeverses vagy húsvéti jelmondatos feliratokat nyomtatni, ez rákerülhet bármelyik képeslapra, és rögtön üzenettel ruházza fel az egyszerű képeslapot.

De legtöbbször a képeslap-alapra nyomtatom rá az igeverset, idézetet, ilyet innen is tölthettek, de egyszerű saját ízlés szerint megszerkeszteni is.

jézus az út

Festés:

A gyerekek nagyon szeretnek festeni, de ritkán kerül rá sor az iskolán, óvodán kívül sok családban, ezért mindig van valami festés:

 • Borotvahabos márványozás, tojás, keresztforma is kerülhet a borotvahabbal elkevert színes tusokra, amelyet utána vonalzóval tudunk egy hirtelen mozdulattal elszedni a papírról.
 • Rajzpapír befedve szív formában festő ragasztószalaggal, befestés különböző színekkel; száradás után leszedjük róla a szalagot, és a keresztforma fehéren marad, erre is ragaszthatunk előre nyomtatott feliratot a sarkára.
 • Titkos üzenet: fehér zsírkrétákra vagy gyertyára van szükség, ezzel írunk titkos üzeneteket előre egy-egy rajzpapírra: Jézus él! Jézus feltámadt! Győzött az élet a halál felett!

A gyerekek feladata az, hogy vízfestékkel előhozzák a titkos üzenetet.

husveti2

Ékszerek:

Nagyon nagy népszerűségnek örvendenek az ékszerek, kulcstartók. Textilmaradékokból nagyon szép hajbavalók készíthetőek, hajtogatással masnit, műszálas anyagokat gyertyával körbeégetve szép virágokat készíthetünk, de a cikk-cakk ollóval körbevágott virágok is szépek. Drótra kereszt formában apró gyöngyöket fűzhetünk, vékony selyemszalaggal átkötve medál lehet.

A vasalható gyöngy nálunk mindig visszatérő alapanyag. Nagyon szép kulcstartók, medálok készülhetnek belőle. (IKEA-ban nagyon jó árban beszerezhető sok-sok színben.) Lányok, fiúk egyaránt elmélyülten alkotnak belőle.

vasalható gyöngy

Fonalas technikák, varrás:

Szeretem, ha van varrás, legyen az csak egy egyszerű papírvarrás képeslapra, könyvjelzőre.

Idén szívecske formájú könyvjelzőt tervezek varratni, a filc remek alapanyag erre, de már erősebb textillel is működik. A kicsiknél a szülők segítsége itt fontos, ha sok a kicsi, és nem számíthatunk segítségre, akkor legyen mellette valami egyszerűbb ötlet.

Színes fonalakból csodaszép dolgok készülhetnek: pompon kiscsibe, nyulacska, bárányka, papírtányéron virág szövése, szivárvány szövése, fonálvirágok.

Tojásfestés sokféleképpen:

Általában kifújt tojásokat gyűjtünk, és ezeket kreatív módon dekoráljuk. Készülhet belőle rizsszemekkel megtöltve majd színes papírokkal beragasztgatva, papírmasézva hangszer is, de díszíthetjük temperával, színes fonalakkal, szalvétatechnikával, s a kifújás helyén belerejthetjük az evangéliumot, s adhatunk mellé egy üzenetet: Ha eltörik, megtudhatod, miről szól a húsvét igazán.

Félbetört megmosott, megszárított tojásokat is fel lehet használni, lehet belőle gyertyát önteni, (maradék gyertyákból is akár), s beszélni arról, hogy milyen világosságot hozott Jézus, hogy Ő a világ világossága.

Olyan tevékenységeket igyekszek még beiktatni, amellyel valami újat tanulnak, akár technikában, akár a tapasztalataik, anyagismereteik, kreativitásuk építődik. Mert ez örömmel, sikerélménnyel tölti el őket; Isten kreatív, alkotó, és istenképűségünkből adódóan az alkotás egy belső szükségletünk.

A transzfertechnika volt legutóbb, amivel újítani tudtam a palettát. Hűtőszekrényre való mágnesnek szánt keresztre transzferáltuk át a „Jézus él” feliratot. Spatulából készült a kereszt. És egy apró kis vászonra egy másik érdekes feliratot. Ezeket tükrözéssel megfordítva kell megszerkeszteni, és úgy kinyomtatni lézeres nyomtatóval egyszerű fénymásolópapírra. Transzferfolyadékkal átkenni miután a felületre ragasztottuk a széleinél a papírt, és egy olló segítségével végigkapargatni. Ezután eltávolítjuk róla a papírt, és nagyon szép, kicsit kopottas hatással ott marad a nyomtatás. Szellőztetni kell közben, mert acetonhoz hasonló szaga van a transzferoldatnak. ( Pentart termékek között megtalálható, nagyon kiadós, ha nem ömlik ki) hatalmas sikerélmény a transzferálás a gyerekeknek. A cikk végén letölthetitek a nyomtatásra kész feliratokat, és alkalmazhatjátok textilre, faanyagra.

További ötletek lehetnek még: kőfestés, kavicsállatkák készítése, dekupázsolás befőttesüvegre, fakorongra, puzzle készítése spatulákból, (nyelvlapocból- patikában olcsón beszerezhető), szitakötő ruhacsipeszből egy darabka függönyszerű anyaggal, aminek van tartása, növénynyomatos medál só-liszt gyurmából vagy levegőre száradó gyurmából.

Remélem, az ötletekkel sikerült kedvet csinálni. Ami számomra fontos, hogy békés, nyugodt légkört teremtsünk, és irányítsuk a figyelmet az ünnep főszereplőjére, az ÉLET főszereplőjére, Krisztusra, bármit is teszünk.

A cikkhez kapcsolódó képeket ezen az oldalon lehet megtekinteni, letölteni.

(A fényképek forrása, amelyeknél nem saját : pinterest.com)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s