Akkor mi egy csapat vagyunk?

Csapatépítésről másként

Azután EGYSZERRE nagyot kiáltottak — s akkor Isten lesújtott Jeroboámra és Izráel seregére, amelyet így Abijjá és Júda serege legyőzött. Krónikák 13,15

Az Újévi bemelegítés kapcsán szó volt a szolgatársi közösségről is, amely segítségül lehet nekünk, szolgálóknak a friss lendület megtartásában.

Egy hiteles szolgálói csapat tagjának lenni nagy ajándék! Ám egy csapat sokszínű: bár mindannyiunknak egy cél lebeg a szemünk előtt, és felfelé nézünk, hozzuk magunkkal temperamentumunkat, előzetes szolgálói tapasztalatainkat, ajándékainkat, különféle, a közösség építéséhez szükséges készségeket, és egy állandó formálási folyamatnak vetjük magunkat alá azzal a döntéssel, „együtt, egymással, közösen” megéljük a szolgálói létmódot.

27785629_1593573034013180_572788345_o

A közösséggé való formálódása útja a hiteles szolgálat. Ugyanakkor a hiteles szolgálat egyik gyümölcse a közösség. Akkor hogy is van ez? – teheti fel jogosan a kérdést bárki.

Google-barátunk nagy segítség, ha csapatépítő játékokat, tevékenységeket keresünk: se szeri, se száma az ötleteknek. Célzottan találunk e témában nagyszerű kiadványokat is. Hasznosak és szükségesek a közösségépítésben, de nem lényegi dolgok.

Isten nyilvánvalóvá tette számomra, hogy a közösségépítésnek van egy szellemi dimenziója, ami nélkül bármilyen csapatépítés pusztán tevékenységre redukálódik: így is meglesz a névleges csapat, de nem lesz szellemi ütőereje.

Egy történet által is nyitogatta Isten a szememet: A 2Krónikák 13. része Abijjá és Jeroboám király uralkodásáról fest körképet. Az ütközet nyitó jelenetében Abijjá beszédet tart seregének, melyben Istenre irányítja figyelmüket, és Istent állítja középpontba. Jeroboám ügyes taktikai csellel Abijjá hadserege mögé kerül emberei egy részével. Csapdába esik Abijjá és serege, akik EGYSZERRE kiáltanak az Úrhoz, bízva segítségében a fölényes túlerő és a kilátástalan helyzet ellenére. A hit jutalma elsöprő győzelem Abijjá és Júda serege számára.

E kis bibliai epizód a közösség vetületét írja le számomra; azt, amit egyik kedves szolgatársam így fogalmazott meg: egy szív, egy Lélek.

Hogy tud egy közösség egy szív, egy Lélek lenni?
1. Az a szolgálói csoport, aki egy Lélekkel van átitatva, tagjait az adott Lélek hívta el az illető szolgálatra, egyénileg is a Lélek munkálkodik az életükben és a csapatban is, az könnyebben áll be a közösséggé való formálódás folyamatába.
Ha önnön érdekek, helytelen motiváció áll valaki szolgálatának hátterében, máris a boml(aszt)ás csíráját hordozza magában az illető. Az Istennel való mély, beható egyéni közösség nélkül nincs igazi, szeretetteljes közösségünk egymással. És az egymással való közösségben az Istennel való közösséget élem meg. Tehát maga a Szentlélek vezeti a közösségszervezési-kovácsolódási folyamatot.

2. „A szeretetteljes keresztyén közösség kialakulásához Isten hatalmára és az emberi erőfeszítésre egyaránt szükség van.”- írja Rick Warren (Céltudatos élet, KIA, Bp., 147.). Az emberi erőfeszítés egyik vetülete pedig a böjt- és imaharc (most csak erre térek ki- célirányosan).

Azzal tudok igazán közösséget vállalni, akivel szellemi szinten is összekapcsolódok a böjt- és imaharcban. Akivel vállvetve harcolok, azzal önkéntelenül is, és természetes következményképp összekapcsolódok: lehullanak a falak, önmagam lehetek bűneimmel, küzdelmeimmel, bukásaimmal és győzelmeimmel együtt, előtte könnyű megalázkodni, együttérzek vele, és egymásért (is) vagyunk. Szövetségesekké válunk; és ugyebár, egy hadviselésben sem mindegy, hogy van-e szövetségesem.

Ha együtt könyörgünk egy-egy gyermek, csoport sorsáért, együtt keressük Isten akaratát rájuk nézve, együtt várjuk a vezetést, és vesszük el a látást – akarva-akaratlanul EGYEK leszünk.

Ahogy a bibliai csatabeli epizódban EGYSZERRE vagyis EGYÜTT emelték fel hangjukat a harcosok, úgy mi is, szolgatársak, EGYÜTT kell kiáltanunk Istenhez a ránk bízott gyerekekért.

Az elmúlt évben azt a látást kaptuk, hogy a szolgatársi kapcsolatot ily módon erősítsük egy nagyobb térségben. Mivel közel 35-en voltunk ezen a találkozón, több csapatra oszlottunk, különböző témákban imádkoztunk, és sorra vettük a stációkat az imaséta során.

Ha a következőkben erősíteni szeretnétek a szolgatársi kapcsolatokat, a közösséget építeni és elmélyíteni, szeretettel javaslom és csatolom az alábbi tematikákat, amelyet Kelemen Napsugár, Józsa Anikó és Máté Imola állított össze. Az anyag jól felhasználható egyéni csendességben is.

Legyen minden a szolgálói csapatotok erősítésére!</div>

Tematikák:

Kitartás-hűség_gyülekezet-gyermek-tinimisszió (pdf)

Gyerekek megtérése_Szülők elérése (pdf)

Dicsőítés_Gyermekfoglalkozások (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s