Családi hangoló az ünnepre

5 gyakorlati ötlet

Hamarosan beköszönt az advent a maga sejtelmes, csodavárós, csillogó, fényes mivoltjával. Várakozunk, készülődünk.  Miből áll a várakozásunk, az ünnepre hangoló, a lélekkészítő? A zajos mindennapok visszaszámlálója karácsonyig? Vagy valami más… egy másik dimenzió… a a lélek útja, amely elvezet(het) a legnagyobb Csodához?

24273002_1528170213886796_68397523_n

Addig üres frázis, hogy a gyerek tükröt tart elénk, amíg mindenki személyesen meg nem látja magát a saját tükrében. Jómagam is így voltam vele. Ezért úgy jön elém ez az advent, a készülésem és ünneplésem, hogy az, ahogyan megélem, egyenesen megy a családi örökségi batyuba, amit akaratlanul is magával visz a csemete, hogy majd továbbosszon. Bátorító tudat, hogy rajtam kívül  tesz bele más is, befolyással bíró személy az életében. Mint például a tanítója. 🙂

Így tehát sok jóval szeretném telepakolni azt a nevezetes batyut. Nemcsak az én gyerekemét, hanem tanítóként mindazokét, akik rám bízattak a gyerekcsoportomban. S mivel „ A gyerekmisszió családmisszió. A családmisszió gyerekmisszió. „– vallom én is Greg Baird-del együtt, néhány ötletet osztok meg veletek, hogy ez adventi-karácsonyi időszakban hogyan szolgálhatunk nemcsak a gyerekek, hanem a szülők fele is ilyen értelemben.

Mi, a gyerekek és tinik fele szolgálók a szülővel karöltve ápoljuk, öntözzük, metszük azt a kisarjadzó és szárba szökkenő lélekpalántát, aki a miénk.  Kívánatos és ideális eset, amikor maga a szülő is gyakorló keresztyén, és életpéldája, személyes lelkigyakorlata akaratlanul is öröklődik. Más esetben segítségül lehetünk a szülőnek az ünnep felé vezető út kikövezésében. Mert van szülő, hogy nagyon szeretné lelki tartalommal is megtölteni az adventi időszakot, csak a hogyanja nincs birtokában. Mi (is) küldettünk, hogy segítsük ezt az útépítést.

Miért írom ezt? Nemrég olvastam egy, a LifeWay Research 15000 ember bevonásával végzett kutatásáról, melynek során kiderült, hogy az emberek majdnem fele (47%) karácsonykor a legnyitottabb a lelki dolgokra.

Az előttünk álló advent és karácsony ideje tehát nagyszerű lehetőség számunkra, hogy a ebben a nyitottabb időszakban olyan adventváró vagy karácsonyi lelki töltetű tevékenységekbe vonjuk be vagy ajánljunk fel a szülők számára (is), amely által együtt növekedhetnek a gyerekekkel, közelebb kerülhetnek/kerülhetünk egymáshoz, és ezáltal emlékezetes lelki „hamuba sült pogácsát” tehetünk együtt abba a kis „batyuba”.

Álljon itt pár ötletajánló. Gondoljátok tovább, aktualizáljátok a ti csoportotokra vagy helyzetetekre.

1. Szervezzünk ADVENTI CSALÁDOS ALKALMAT. Mi Adventi munkadélutánnak kereszteltük el. Egy olyan alkalmat terveztünk, amelyen énekeltünk, kézimunkáztunk a szülőkkel együtt (általában adventi kalendáriumot készítettünk, amelyben minden napra betettünk egy-egy igét is), majd a lelkipásztor szolgált igei üzenettel. Tanítóként lehetőség nyílt ismerkedni a szülőkkel, sőt mély beszélgetések is történtek. A végén szeretetvendégségre hívtunk mindenkit.

Ezt a különleges adventi alkalmat stációs megoldásban is meg lehet valósítani rotációs rendszerben. Ha nagyobb tér áll rendelkezésünkre, és nagyobb létszámú gyerek és szülő részvételére számítunk, gondolkozhatunk emígy:

a. Kézimunka-stáció: itt adventi naptárt, advent koszorút, kopogtatót stb. készítünk; a fiúk barkácsolhatnak az édesapjukkal, tanítójukkal.

b. Gyere velem Betlehembe! stáció- a karácsonyi történetet dolgozzuk fel

c. Légy te is egy a pásztorok/bölcsek közül! stáció: korhű ruhákban a gyerekeknek lehetőségük lesz eljátszani pantomim formájában a karácsonyi történet egy-egy részét (mesélő meséli a történetet).

d. Karácsonyi finomságok: ennél a stációnál mézeskalácsot díszítünk vagy más, tipikus karácsonyi finomságot készítünk.

e. Kántálók öröme: az ismert karácsonyi énekek mellett megtanulunk egy új éneket.

f. Karácsonyi játékok: az ünnephez kötődő kvízt vagy csoportjátékokat készítünk elő.

2. Pár évvel ezelőtt a gyerekeim vasárnapi iskolai tanítója kérte, hogy szülőként juttassunk el hozzá november végéig 2-2 imakérést a gyerekeinkre vonatkozóan.

Egy olyan ADVENTI IMANAPTÁRT készített, amelyben az összes vasárnapi iskolás gyerek szerepelt, a rá vonatkozó imakéréssel. Naponként be volt osztva, hogy melyik társukért imádkozzunk otthon a családban a gyerekekkel. Így nemcsak közelebb kerültek a gyerekek egymáshoz, hanem családilag is jobban hordoztuk az egyes családokat. Csodálatos volt nyomon követni, ahogy az idő múlásával láthattuk, hogyan valósul meg mindaz, amit imában kértük egy-egy gyerekért. Képzeljétek, ha 10 gyerek van egy csoportban, egy adott gyerekért naponta legalább 30 ember imádkozik ily módon. Micsoda lehetőség! Használjuk ki!

3. CSALÁDI ADVENTI KALENDÁRIUM, amit közösen készítünk el a szülőkkel, és ezt használva éljük meg a várakozás időszakát.

A blogon találsz is egy nagyszerű ötletet adventi kalendáriumra: Légy jó – tégy jót!

4. Izgalmas lehet egy KARÁCSONYI PÁSZTORJÁTÉK, amelyet, ha tehetünk, a szülőkkel együtt tanulunk be.

Vidékünkön hagyomány, hogy Betlehemest tartanak egyes gyülekezetek. Ilyen Betlehemesre „fogtak össze” a szülők a gyerekekkel, és adták elő. A Betlehemes a szabad ég alatt játszódik, valódi pásztortüzek teszik varázslatossá a pásztoros jelenetet, épített vagy farmon már meglévő istálló az egyik jelenet helyszíne, az állatok (szamár, pásztorkutyák, juhok, kecskék, lovak) pedig igazi varázs a gyerekek számára.

Előkészíteni és részt venni egy ilyen estén felejthetetlen ünnepi kincs a gyerekek számára, hisz együtt lehet a szülővel, közös élményeben osztoznak, és lelkileg is együtt töltődnek.

Egy másik lehetőség az Élő Betlehemesre, ha ÉLŐ BETLEHEMES ÁLLÓKÉPET készítünk a gyülekezet udvarán, amit az istentisztelet előtt és után a gyerekek megcsodálhatnak. Nem mellesleg, „fotósarokként” is használható, emlékezetes karácsonyi képek készítéséhez..

5. Karácsony lényege az önmagát megosztó, ajándékozó Isten. Ezt is szeretnénk értékként továbbadni a gyerekeknek: hogy hogyan lehetnek ajándék mások számára.

Kicsiny falunkban több éven át gyakoroltuk, hogy szenteste szülőkből és gyerekből, tinikből álló KÁNTÁLÓ CSAPAT verbuválódott, és a 60 évesnél idősebbeket meglátogattuk, karácsonyi énekeket énekeltünk nekik, és igés képeslapot ajándékoztunk. Az első év után csodálatos volt tapasztalni, hogy szenteste tárt kapuk várták a kis csapatot mindenfele a faluban. És nemcsak  a kapuk, hanem a szívüket is kitárták az idős emberek. Mi mentünk „ajándékozni”, és mi lettünk az ajándékozottak” .  Miért ne verbuválódhatna szülőkből és gyerekekből álló kántáló csapat a te városodban, faludban is, ami elviszi az Örömhírt betegek (akár kórházakban), szükségben lévők, vagy olyanok felé, akit senki sem látogat meg karácsony este?

Hogy hogyan lehetsz te és a családod vagy gyerekcsoportod ajándék ez adventi és karácsonyi időszakban? Csak egy ima és nyitott szív kell hozzá, és meglátod.

Meglátogathattok egy öregotthont, és örömet szerezhettek az otthon lakóinak, akiknek előzőleg kézzel készítettetek valamit a csoportfoglalkozáson vagy otthon, a családban. A tinicsoporttal meleg vacsorát főzhettek egy hajléktalan szálló lakóinak… ajándékot készíthettek rászoruló családoknak, és átadjátok a szülőkkel együtt … Folytasd te a listát….!

Valódi értéket megélni, teremteni, továbbadni nem könnyű. A várakozás és karácsony csodájának ajándékát továbbosztani: ez a mi feladatunk. Mert aki megtapasztalta az Isten Ajándékát, az nem tehet másként. És hiszem, hogy megtapasztaljuk: Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik (Példabeszédek 11,24).

S mindezek közben mi magunk ajándékként élhetjük meg azt is, hogy az „eltemetett istenarc” (Reményik Sándor: Istenarc) fel-felsejlik a gyermekemben, a gyermekedben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s