Helyettesítő áldozat

„Talán ugyanúgy tetszik az ÚRnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az ÚR szava iránt?” 1 Sámuel 15:22

A lelki munkában – területtől függetlenül – a szolgálat és az áldozathozatal szinte szinonimává forrt össze, a gyakorlati különbségek ellenére is. Istenünk szolgálatára vagyunk felszólítva, amely minden alkalommal valamilyen áldozattal jár, viszont a szolgálat örömei és áldásai fényében az áldozathozatal árnyéka visszahúzódik, eltűnik. A szolgálat az, amit az Úrért teszünk, az áldozathozatal pedig az, ahogy tesszük, végezzük azt a szolgálatot. Viszont sem a szolgálatot, sem az áldozatot nem követeli meg tőlünk Isten, nincs erre egy univerzális parancs a Bibliában, mivel mindkettő az Atyával való szeretetkapcsolat gyümölcseként kell(ene) megjelenjen az evangéliumi keresztyén életében. Amire viszont találunk bőven parancsot a Bibliában, az az Isten kijelentett akarata iránti engedelmesség, amelyet semmivel, még szolgálattal vagy áldozattal sem lehet helyettesíteni, kipótolni, kiegyensúlyozni.

23635609_1515368145167003_1933553470_n

Az engedelmességet helyettesítő áldozat az olyan áldozatok közé tartozik, amelyek nem kedvesek Isten előtt. Áldozni könnyebb, mint engedelmesnek lenni, mivel a szolgálat helyhez és időhöz kötött, még ha rendszeres is, míg az engedelmesség állandó jellegű kellene legyen, de pontosan ezért fontosabb Istennél a szófogadás. Krisztusban egész életünk és lényünk meg van váltva a bűntől és haláltól, nem csak azon részei, amelyek szolgálnak, így Isten parancsa az engedelmességre életünk minden területére egyformán érvényes. Aki inkább erre törekszik, az el is fogja érni, még ha nem is tökéletesen, és aki eléri, az lesz alkalmas a szolgálatra. Annak érdekében, hogy szolgálatunkat Isten kedvesen fogadja, és környezetünkben pedig elérje a kívánt és szükséges eredményt, áldozatunkat engedelmesség kell megelőzze, a szolgálat engedelmességben kell történjen, és engedelmesség kell kövesse is. Az engedetlenség elsősorban Isten iránti lázadás, és Őt szomorítja a legjobban, de a szolgálatunkat is aláássa, és nem marad más, csak a forma tartalom nélkül.

Tartsunk egy rövid önvizsgálatot, és tegyük mérlegre a szófogadást és a szolgálatot. Melyik erény felé billen a mérleg? Nyomjon többet az engedelmesség, hogy az áldozat és a szolgálat célba érjen fent a mennyben és itt lent a földön is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s