Tanárnő, tartunk Halloween-t?

Összehúzom a zakót magamon, jobb kezemben a táskámmal, hónom alatt a naplóval sietve megyek végig az előbb még oly zajos folyosón. Becsengettek, várnak a diákjaim.

Alig lépek be az osztályba, a legzajosabb, a legmozgékonyabb, a legtöbb türelmet igénylő tanulóim körbevesznek, és elhangzik a címben is szereplő kérdés:

Tanárnő, tartunk Halloween-t?

Újoncként, amikor a legelső osztály tette fel nekem ezt a kihívó kérdést, nem tudtam, mit válaszoljak. Én vagyok az angoltanárnő, mindenki más kevésbé kompetens meglovagolni a diákok lelkesedésének eme hullámait. Hiszen a „mentorainktól” is folyton ezt halljuk: motiváld a tanulóidat az ő érdeklődési területük szerint!

Lecsendesítő és odázó válaszom után (Majd később megbeszéljük.), felvesszük a leckét az előre elkészített terv szerint, és amíg írok a táblára, a gondolataim a gyerekek kérdése körül forognak…

Nemrég kezdődött a tanév, éppen kezdünk belerázódni a tanulás ritmusába, de a kis tanulóim folyton keresik a lazítás lehetőségét. Kapóra is jön az újabban nálunk is piacra törő angolszász „ünnep”. Igen, idézőjelben, mert az ünnepnek a felszabadult örömről kellene szólnia. Na, a Halloween pont nem az. Hogyan fogok kibújni a követelőzésükből – „A tavaly is megtartottuk a másik angoltanárnővel…”? Talán még a kollégáim is elvárják. Bennem erőteljes az ellenkezés… Sóhajomat Isten meghallotta, és válaszolt:

Egyszerűen csak mondd el, hogy te nem ünnepeled a sötétséget. Te a világosságot szereted, azt ünnepeled.

Mire az óra végére értünk, sort kerítettem arra, hogy elmondjam: a Halloween a sötétség ünnepe, játék a tűzzel, incselkedés a sötétség erőivel. Amelyek igenis léteznek, és az ember nincs biztonságban, ha nincs Isten oltalma alatt. Ismerem a világosságot, ismerem Istent, szeretem Őt, és én Őt szeretném ünnepelni! Gyertek, tartsunk inkább „Hálaadást”!

22711388_1490722350964916_1861629660_n

A „Thanksgiving”, a hálaadás ünnepe, az egyik legfontosabb ünnep az angolszász világban. A hálaadás témaköre a hálaokok felsorolásával (bár sokan elhagyják ezt a tényezőt, de lényegében Isten az, akinek hálát kell adnunk), a családi összetartás fontosságával, a közös étkezéssel (zöldség- és gyümölcssaláta) sokkal inkább hasznos és nevelő jellegű, mint a ijesztgetés, a csúnya, „haláli” kosztümök felöltése és az „édességkéregetés”.

Hívő pedagógusként feladatom a bibliai értékrendet közvetíteni a gyerekek felé a munkám során. Amikor Isten meggyőzött arról, hogy tanítanom kell, még mielőtt láttam volna az iskolát, a gyerekeket, már az volt az imádságom, hogy Ő segítsen, hogy fény legyek a gyerekek és a munkatársaim között. Legyek Jézus Krisztus fényének közvetítője. Számomra már ugyancsak megszokott, de hiszen a nevem is a fényről szól!

Hiszem, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk a bizonyságtételre. Használjuk ki az alkalmat, ha a gyerekek felhozzák a Halloween témáját, akár otthon, akár az iskolában! Biztosan fel fogják hozni, hiszen már a vezető üzletláncok is telerakják a polcokat mindenféle kacattal ennek ürügyén. Legyünk bátrak, és húzzunk éles határt a sötétség és a világosság között! Akár kezdhetjük ennek az igeverspárosnak a felolvasásával is:

„Ítéljétek meg tehát, mi kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket.” Ef 5,10-11

„minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása.” Jak 1,17

Úgy gondolom, a kisgyermekek számára nem kell részletezni, ecsetelni a sötétség elemeit. Egyszerűen megemlítve minél távolabb taszítani magunktól, és óvni kell őket tőle. Hangsúlyozzuk inkább Isten fényét, ösztönözzük őket a hálaadásra.

Nagyobb gyerekek esetén hasznos lehet, ha körbejárjuk a következő kérdéseket a fenti igékhez kötve.

Vajon miért szeretik az emberek a sötétséget? Milyen emberek szeretik a sötétséget? (Akik nem becsületesek, akiknek titkolnivalóik vannak, akik rosszban sántikálnak, akik ártani akarnak másoknak, stb.)
Miért akar a sötétség ura minket is sötétségben tartani, esetleg visszarántani oda? (Mert így fogva tarthat, mert így becsaphat, mert így bánthat és tovább kínozhat minket, stb.)
Miért haszontalan cselekedet a Halloween-t ünnepelni? Miért lehet veszélyes? Hogyan leplezhetjük le ezeket? (Az egész témakör negatív, nem a szeretetről szól, sem a békességről. Veszélyes lehet, mert a gonosz kihasználja a sötétséget, hogy bántson minket. Beszéljünk nyíltan mindenkinek ennek helytelenségéről. A nyíltság a gonoszság elleni egyik legjobb fegyver.)
Mit jelent az, hogy Isten a világosság Atyja? Milyen jó ajándékokért vagy hálás? Elismered-e, hogy mindezek Tőle vannak? (Isten jó, tökéletes, tiszta, szent. Ő nem változik, megbízható, nyílt.)

Az idén ráadásul a reformáció kerek évfordulóját ünnepeljük. A reformáció is a „sötét középkor” rabláncaitól való szabadulást jelentette Isten igéjének, világosságának hirdetése, terjesztése által. Töltekezzünk be mindazzal a jó örökséggel, amit ez jelent számunkra, és terjesszük a fényt!

„Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” Jn 8,12

„Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.” Mt 5,14

 

15 gondolat “Tanárnő, tartunk Halloween-t?” bejegyzéshez

 1. Örömmel olvastam, hogy nem tartotta meg a gyerekeknek halloweent. Viszont amikor én az értetlenségemet fejeztem ki az angolt tanítónak, ő azt mondta, hogy neki sem tetszik, viszont elő van írva. Sőt, még az is, hogy miket kell a plakátokon szerepeltetni: csontváz, tök, meg ilyenek. És már 2 hete erről szól a raj és technika óra is. Mi másfajta színezőkönyvet viszünk, és azt megengedte, hogy mással foglalkozzon a gyermek. De így is jelen van az órán. Mit tanácsol? Eddig csak 1-2 nap szólt erről a témáról, és akkor nem mentünk suliba. De 2 hét?

  Kedvelés

 2. ..a sötét középkor kifejezés nem hiányzott innen ez egy kicsit sértő , de úgy néz ki hogy ez is kell…:), enélkül jobb lett volna a cikk így is jó.

  Kedvelés

 3. Köszönöm , Krisztina a véleményedet. Nagyon szépen és helyesen fogalmaztad meg. Kívánom,hogy sokan olvassák,és okuljanak is belőle!

  Kedvelés

 4. Én szeretem a Halloweent – mégsem sántikálok semmi rosszban és mégcsak ártani sem szeretnék senkinek! A gyermekeim is szeretik és ezért nem is fogom megkövezni őket! Istent is szeretjük. Szerintem nem volna szabad ennyire le sarkosítani, hogy aki a Halloweent szereti az csak rossz ember lehet, mert ez nem igaz! !!!!

  Kedvelés

 5. Thanksgiving: nem angolszász. nem is egyházi – amerikai polgári
  ünnep. A Mayflower célba érése után egy évvel kezdték megtartani. November 3-dik csütörtökje…Halloweent senki nem tart – ha egyik is, másik is célnyelvi foglalkozás témája – mi az angoltanár problémája? Tanárhiánykor járt gimnáziumunkba óradó (protestant priest). Reggelente így köszönt a gyerekeknek: “Blessing and peace…” Panaszkodott, hogy nem kap választ. Megtudta: “Good morning…” Erre inkább kap majd…. Így lett.

  Kedvelés

  • És azt hogyan kapcsolják az egyházi iskola értékrendjéhez? Mert a tök kifejezetten a halloween egyik jelképe.

   Kedvelés

 6. Lényegében egyet értenék a tanárnővel, de az e fajta küzdelem szélmalomharc, az új nemzedék nem értelmileg és érzelmileg, hanem a buli kedvéért ragaszkodik az “ünnephez”.
  A buli pedig üzlet a kereskedőknek.
  Már a mindenszentek is feledésbe merül, csak halottak napját emlegetik sokhelyütt, pedig az nov. 2.-a, elseje pedig Mindenszentek !

  Kedvelés

 7. A sötétséget nem szeretjük, a sötétség van. Ilyenkor ősszel-télen főleg. Sajnos. És bizony régen nagyon tudtak félni tőle ( és nem csak így konkrétan a sötétségtől, hanem tudatlanság, kezdetlegesebb kultúrájuk miatt mi mindentől!), olyannyira, hogy a legjobb megoldásnak félelmük leküzdésére a vele való szembenézés volt. Így próbálták megjuhászítani saját rettegésüket. Azt játszották, azt hazudták maguknak, dehogy félnek! És: “Egy vérből valók vagyunk, ne bántsatok!” Így látom. Az ember sosem szerette a sötétséget, a gonoszságot, a csúfságot.

  Kedvelés

 8. Igen! Ha Isten hangját meghalljuk egy kemény megoldásra váró helyzetben,akkor egy egyszerű,de mégis nagyszerű,hatásosos tanácsot kapunk! Isten áldaj további szolgálatát! „Amikor azonban átadnak titeket, ne aggódjatok amiatt, hogy miképpen vagy mit mondjatok, mert megadatik nektek abban az órában, hogy mit mondjatok.”
  ‭‭Máté‬ ‭10:19‬ ‭

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s