A bunyós kisegér

Beköszöntött a hideg ősz Kerek-erdőbe is. De az állatok nem tétlenkedtek, hanem szorgalmasan gyűjtögettek télire. Az egerek az erdő melletti gabonaföldeken gyűjtögettek magvakat maguknak és családjuknak.

Cincogó egércsalád jó barátságban volt a Szürke egércsaláddal. De volt egy érdekes egércsalád is, őket Fehér egércsaládnak hívták. Hófehérek voltak. Egon volt a legnagyobb egérgyerek a Fehér családból. Szép bundája volt, erősebb volt, mint a többiek, és beképzelt is volt, és mindig bunyóba keveredett.

Elek apó, a legöregebb és legbölcsebb egér volt Kerek-erdőben. Amikor Egon kicsi volt, sokszor maga mellé vette, tanítgatta. Egyszer régen, amikor Elek apó épp Egonnal beszélgetett, egy titkot mondott el neki.

22532374_1484778714892613_325529090_o

– Sokfelé jártam a világban, és sok kincset gyűjtöttem össze. Egy titkos alagutat ástam, és oda rejtettem el a kincseket. Ezeket a kincseket nektek gyűjtöttem, és szeretném majd szétosztani Kerek-erdő egerei között. Készítettem egy térképet a titkos alagútról. Szeretném, ha te őriznéd. Amikor már nem leszek veletek, szeretném, ha szétosztanád a kincseket az egerek között – mondta Elek apó.

– De honnan fogom tudni, hogy kinek milyen kincset kell adjak? – kérdezte Egon

– Ne aggódj! Minden kincs dobozba van téve, és rajta van annak az egérnek a neve, akinek majd oda kell add – válaszolta Elek apó.

– Megértettem! – mosolygott Egon.

– Vigyázz nagyon a térképre, mert csak ez az egy van! És te sem keresheted meg a kincseket, csak ha én már elmegyek a Nagy Király országába – fejezte be mondanivalóját Elek apó.

Ettől kezdve Egon különbnek képzelte magát a többi egérnél. Egyre beképzeltebb lett, és ha valaki csak egy rossz szót szólt hozzá, jól elverte azt. Nem beszélt senkinek a térképről. Először csak azért, mert nem akarta Elek apó bizalmát elveszíteni, később pedig már azért nem beszélt róla, mert úgy gondolta, hogy sok egér van a nemzetségében, aki nem érdemel meg semmilyen kincset. Jobb, ha nem is tudnak róla, és majd ő eldönti, hogy ki kapja meg, és ki nem.

Elek apó egyre öregebb és gyengébb lett. Érezte, hogy hamarosan el kell hagynia Kerek-erdőt, ezért magához hívta Uhu bácsit.

– Egy titkot bíztam Egonra és egy térképet. Miután már nem leszek veletek, a titkomat el kell mondja az egész egér nemzetségemnek. Kérlek, segíts Egonnak, hogy a kérésemet teljesítse – mondta Elek apó, majd egy levelet adott Uhu bácsinak.

– Ezt a levelet csak akkor olvasd el, ha Egon nem teljesíti a kérésemet. – fejezte be Elek apó.

A bölcs bagoly nem is kérdezősködött a titok felől. Tudta, hogy hamarosan úgy is ki fog derülni.

Úgy is lett. Egy hűvös őszi reggelen Elek apó meghalt, és a Nagy Király országába költözött. Uhu bácsi minden nap figyelte Egont, és várta, hogy teljesíti-e, amire Elek apó kérte. De nem történt semmi, és Uhu bácsi sem látott mást, csak azt, hogy Egon büszke lett, és verekedős.

Uhu bácsi elküldte Hümér Hörcsögöt Egonhoz, hogy adjon át neki egy üzenetet.

– Emlékezz Elek apónak tett ígéretedre. – mondta Hümér Egonnak.

Egon megijedt, hogy más is tud a kincsről. Kifaggatta Hümért, de a hörcsög hiába bizonygatta, hogy semmiről sem tud, Egon nem hitt neki. Jól elverte a kishörcsögöt.

22522096_1484778758225942_2066510076_o

Másnap Uhu bácsi egy vízi pockot küldött Egonhoz ugyanazzal az üzenettel, de Egon a víz pockot is jól elverte.

Harmadik nap egy pelét küldött Uhu bácsi ugyanazzal az üzenettel, de Egon őt is jól elverte, pedig sokkal kisebb volt termetre a pelénél.

Uhu bácsi, mikor mindezt látta, ő maga ment el Egonhoz.

– Vedd elő azt a térképet, amit Elek apó rád bízott, és mondd el a nemzetségednek a titkot, mert ha nem teszed meg most azonnal, akkor én teszek veled úgy, ahogy te bántál a hörcsöggel, a vízi pocokkal és a pelével! – parancsolt Egonra szigorúan Uhu bácsi.

Mire Egon elővette a térképet, már meg is érkezett a Nagy Tisztásra az egész egér nemzetség, akiket Uhu bácsi hívott össze.

– Kedveseim! – kezdte Uhu bácsi – Elek apó kincset hagyott rátok, mindenkinek személyre szabott kincse van. A térképet Egonra bízta. Ezt a titkot ő kellett volna elmondja, és a kincseket is ő kellett volna odaadja nektek. De nem teljesítette Elek apó kérését. – majd Uhu bácsi részletesen elmondta az egész egér nemzetségnek, hogyan verte meg a hörcsögöt, a vízi pockot és a pelét.

– Egon! Elek apó kérésére száműzünk Kerek-erdőből, amíg meg nem változol. A kincsedet is csak akkor veheted át, amikor bebizonyítod, hogy megváltoztál – mondta Uhu bácsi, majd elvette Egontól a térképet.

A térkép segítségével megtalálták a kincseket. Mindenki izgatottan bontogatta a kicsi dobozkáját.

22532187_1484778821559269_522720362_o

Nem volt azokban arany vagy ezüst, csak egy kockás kötény Cincogó egér-mamának, egy kalapács Szürke egér-papának, egy pöttyös kendő Egér Fanninak, és reggelig is sorolhatnám a sok-sok kincset. És még volt valami, amit ugyan senki nem látott, de minden egér érzett a szívében: HÁLA és SZERETET!

(Az illusztrációk Szalacsi Dóra munkái.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s