Felhatalmazás és hitelesítés

„Az Úr pedig monda Józsuénak: E napon kezdelek téged felmagasztalni az egész Izráel szemei előtt, hogy megtudják, hogy amiképpen vele voltam Mózessel, te veled is veled leszek.” Józsué 3,7

A még meg sem alakult Izráel országa, amelyre a honfoglalás első kihívásai még vártak, politikai szempontból máris nagy változásokon ment keresztül. Mózes, aki 40 évig vezette a népet a pusztában és közbenjárójuk volt az Istennél, már nem volt közöttük. Helyébe Józsué lépett, akit hasonlóan ismert és követett a nép, sőt már vezetésének elején hűséget is fogadtak neki (Józsué 1,17-18). Isten felhatalmazta Józsuét a vezetésre és biztosította, hogy a nép elfogadja őt, mint Mózes utódját. Viszont a jó eredmény érdekében Józsuénak is volt egy nagyon fontos betöltendő szerepe. Miután megkapta Istentől a felhatalmazást és a nép pedig bizalmat szavazott neki, Józsuének bizonyítania is kellett, hogy alátámassza mind az isteni felhatalmazást, mind a nép bizalmát. Természetesen ezt is Isten segítségével és utasítására tette, ahogy ezt az idézett versben is olvashatjuk. Kétségtelen, hogy pozíciójának hitelesítéséhez hozzájárult az is, hogy Mózes jobb keze volt a vándorlás évtizedei alatt. Mégsem volt elég ennyi, sőt még az isteni felhatalmazás sem volt teljes anélkül, hogy Józsué ne bizonyította volna alkalmasságát, mert az előttük álló feladatok (átkelés a Jordánon, Jerikó bevétele és a honfoglalás további lépései) nagyobb kihívást jelentett a nép számára, mint bármi, amivel a sivatagban találkoztak eddig.

21622035_1452352844801867_304946465_n

Kedves gyermekmunkások, ti, akik a lelkimunkában tevékenykedtek és vezetői pozíciót töltötök be vagy egyelőre önkéntesek vagytok, felhatalmazást kaptatok Istentől erre a szolgálatra. Ennek a felhatalmazásnak az egyik természetes velejárója az a bizalom, amelyet a gyerekek, szolgatársaitok, a szülők és akár maga a gyülekezet is megelőlegezett nektek. Ez Isten kegyelme és ajándéka nektek, amit helyesen kell felhasználnotok, mégpedig úgy, hogy bizonyítjátok, hogy nem véletlenül kerültetek ebbe a pozícióba és nem hiába számítanak rátok. Biztos vagyok benne, hogy már bizonyítottátok alkalmasságotokat még mielőtt felhatalmazást kaptatok volna erre a szolgálatra, ahogy ez Józsuéval is történt. Viszont a szolgálat hitelesítése többszöri megújítást igényel, hiszen változik a hitelesítést igénylők csoportjának összetétele, illetve minden új feladat vagy próba előtt rátok, a vezetőkre fognak felnézni, várva az irányadást.

Isten elsősorban nem Józsué érdekében adta neki a lehetőséget, hogy bizonyítson, hanem a nép érdekében, mert a népnek létfontosságú volt, hogy Mózes után alkalmas és megbízható vezetőre nézhessenek fel. A bizonyítás a ti esetetetekben sem a ti javatokat kell szolgálnia, hanem azokét, akiket vezettek és akik bizalmat szavaznak nektek.

Kérjünk Istentől lehetőséget a tőle kapott felhatalmazásunk bizonyítására!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s