Iskolakezdő imaséta

Arra hívlak téged, kedves olvasó, hogy készíts elő egy imasétát a gyerekek számára a kezdő alkalmon. Ez az imaséta lehetőséget teremt a gyerekek számára az elcsendesedésre, az Istennel való beszélgetésre, a nyárra való reflexióra és a jövőre való bizalomteljes előre tekintésre.

21442009_1449791371724681_125863906_n

Az imasétát az alkalom végére hagyjuk. Ez az imaséta 9 állomásból áll, és a 103. Zsoltárra van felépítve (Egyszerű Fordításból idéztem az igéket). Egy teremben, vagy ha kint készítjük elő a sétát, az állomásokat előre meg kell jelölni – pl. egy papírra felírva a számot, és felragasztva a kiválasztott hely falára.

A gyerekek egyedül vesznek részt az imasétában, mivel a célunk az, hogy elcsendesedjünk, és mindenki személyesen Istennel beszélgessen. Előre megbeszéljük, hogy mindenki sorban vesz részt benne, de egyedül megy végig az állomásokon. Minden állomáshoz szánjunk néhány percet. Miután az első gyerek elindult, és a 2. állomásnál tart, akkor indulhat a következő. Mindig megvárjuk, amíg az előttünk levő továbbmegy egy állomással. Kérjük meg a résztvevőket, hogy legyenek csendben az imaséta alatt, és ne beszéljenek egymással. Betehetünk egy csendes zenét, hogy hangulatosabb legyen a légkör. A végén ajánlatos felolvasni a közös Himnuszt.

Hozzávaló kellékek az adott állomáshoz:
1. két szék
3. egy befőttes üveg és apró kavicsok
4. egy nagy A3-as lap és ceruza
7. egy kereszt (lehet papírból, vagy kartonból is készíteni) amelyet felragasztunk a falra, és nagyobb kövek, amelyeket kicsit távolabb teszünk a földre.
8. ezt az igeverset elkészíthetjük minden résztvevő számára egy kis lapra vagy kartonra, hogy magával vihesse, és megtanulja.
9. egy nagy A3-as lap és egy toll.

Az illető állomásokon az alábbi útmutató szöveget olvashatják el a gyerekek:

 1. Szia! Egy imasétára hívlak, amikor te és Jézus találkozhattok és beszélgethettek. Ülj ide a székre, és a melletted levő üres széken képzeld oda Jézust. Ő láthatatlan, de itt van veled, és beszélgetni akar veled. Ő teremtett téged, tudja hol laksz, ismeri a családodat és téged is. Ő nagyon szeret téged, és várja hogy megszólítsd.
 2. Biztos vannak élményeid a nyári vakációból: talán voltál egy táborban vagy falun, esetleg a tengeren, stb. Ha visszagondolsz a hosszú nyárra, melyek azok a dolgok, amikért hálás lehetsz Istennek?
  “Áldjad, lelkem, az Urat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!” (Zsolt.103,2)
  Imában adj hálát Istennek a sok szép élményért.
 3. Lehet, hogy új barátokat(barátnőket) szereztél ezen a nyáron. Gondolj most rájuk, és mindenkiért tegyél egy-egy kövecskét az üvegbe. Ebbe az üvegbe a baráti kövecskék kerülnek. Adj hálát barátaidért Istennek!
 4. Most, hogy visszaemlékeztél a barátaidra, írd le erre a nagy lapra, hogyan tudnál valakinek örömet szerezni.
 5. Most gondolj az előtted álló időszakra, az iskolakezdésre. Szeretnénk idén örömmel kezdeni, hogy ne legyen teher számodra a tanulás. Ezért kérd Isten segítségét, mert Ő minden helyzetben tud segíteni.
  “Megad neked minden jót, felékesít és megfiatalít.” (Zsoltárok 103,5) Mondd el Istennek a nehézségeidet a tanulással kapcsolatban, vagy más rossz élményedet, bántalmazást, mert Ő meghallgat.
 6. Lehet, eszedbe jutottak mulasztásaid vagy tavalyi tévedéseid. Ahhoz, hogy ez az iskolaév jobban menjen, több odaadással kell nekilátnod és a rossz szokásaidról lemondanod. Ezért most kérd Istent, hogy segítsen a rossz szokásokról lemondani. “Bizony irgalmas, kegyelmes és türelmes az Örökkévaló hozzánk, szeretete nem fogy el. Nem hibáztat szüntelen, nem haragszik örökké, nem bűneink szerint bánik velünk, nem büntet vétkeinkért, ahogy megérdemelnénk.” (Zsoltárok 103,8-10)
 7. Az Úr Jézus meghalt minden bűnödért a kereszten. Most vegyél egy követ, és érezve annak súlyát, gondold át, hogy milyen sok bűnt kellett Jézusnak elhordoznia. “Megbocsátja minden bűnödet” (Zsoltárok 103, 3a). Vidd a követ a kereszthez, és tedd oda. Mondd el az Úr Jézusnak, hogy bánod az elkövetett bűnt, és kérj bocsánatot tőle. Ő kész neked is megbocsájtani, és elveszi terheidet.
 8. “De az Örökkévaló hűséges szeretete öröktől fogva és mindörökké megmarad azokon, akik tisztelik és félik őt…” (Zsoltárok 103, 17). Isten soha nem fog megváltozni. Ő mindig szeret téged, ha ezután is fogsz valami rosszat tenni. Ne felejtsd el, és mondd el ezt az igeverset hangosan még egyszer.
 9. Most pedig szeretnénk kifejezni egy vers formájában hálaadásunkat Isten iránt. Ez lesz az Iskolakezdő Himnuszunk, amivel Istent dicsőítjük, és amit együtt fogunk írni. Kérlek, írj hozzá te is néhány sort a nagy lapra.

Egy gondolat “Iskolakezdő imaséta” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Hogy jól kezdődjön az újabb (tan)év! | Gyermekeket Jézushoz!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s