Amikor ostrom alá kerül a múlt

„Vegyétek fel mindeképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthajátok a gonosznak minden tüzes nyilát.” Efézus 6,16

Amikor az ellenség a múltunkat ostrom alá veszi, nem célja, hogy megváltoztassa azt, hiszen ez még neki is lehetetlen. A Sátán maga is időn kívüli teremtmény, mint az angyalok, viszont nem kapott hatalmat a múlt fölött. Múltunk le van pecsételve, és el van rejtve Krisztusban, ha vele együtt mi is meghaltunk a világnak a Golgotán (Galata 2,20). Ezért tüzes nyilakat a jelenből a múltunk felé úgy irányítja, hogy kétségbe vonja, ködösítse, és, ha lehet, megváltoztassa emlékeinket. A világtörténelem első kísértése is ilyen volt: „Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek?” Két tüzes nyíl Éva szívébe; a kétségbe vonás és a hazugság nyilai, amelyek szúrnak és égetnek.

Ezt a stratégiát követve a Sátán ma is hasonlóan támadja Isten gyermekeit és közöttük a lelki munkásokat és vezetőket is. Ami a múltbeli negatív élményeket illeti ellenségünk kétségbe vonás és hazugságok által felnagyítja azokat, féligaz vagy hamis vádakkal sérteget, és a megbocsátott bűn, illetve az elrendezett hiba miatt újra bűntudatot ébreszt bennünk. Sérelmeinket szükségtelenül felemlegeti, sebeinket felszakítja, és így ismét kihajt a neheztelés és az önsajnálat tövise. A múltbeli pozitív élményeinkkel pedig ellentétesen bánik. Megkérdőjelezi lelki élményeink, megtapasztalásaink fontosságát és hatását, a bűnökből való szabadulásaink hitelességét, illetve lekicsinyíti az Istennek tetsző áldozatainkat és szolgálatunkat, emléküket pedig ködösíti, nehogy erőt vagy bátorságot merítsünk belőlük. Amennyiben sikeres. ellenségünk a múltunkat megcélzó támadásaiban előbb vagy utóbb meg fog bénítani bennünket minden hasznos dologra a jelenben.

20864536_1430331057004046_792189877_n

Mivel a múltunk a legnagyobb terület, amit ellenségünk célba vehet tüzes nyilaival, ezért hit pajzsunk legnagyobb része is olyan anyagból kell készüljön, ami kiolthatja ezeket a nyilakat. Ez az anyag nem más, mint azok az igeversek és bibliai történetek, amelyeken keresztül Isten megtanítja harcosait, miként vélekedjenek saját múltjukról, és hogyan kezeljék a múltból feltámadó kísértéseket. Az Úr Jézus is hasznosnak találta az ószövetségi igéket a Sátán kísértésével szemben, ezért ha neki megfelelt, nekünk is ez lesz a legjobb anyag hitpajzsunk összeállítására.

Ne feledjük soha, hogy „… ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” illetve, hogy „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múltakon tűnődjetek! Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni, majd megtudjátok!”, hanem inkább „… ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifelszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.”

Egy gondolat “Amikor ostrom alá kerül a múlt” bejegyzéshez

  1. Ez elképesztő! Ugyanerről írtam én is a következő áhítatban. Gondolom, nem véletlen. Ezek szerint az ördög nagyon célba vette ezen a területen Isten gyermekeit. Engem legalább is alaposan célba vett, és volt emiatt néhány nagyon kemény napom. De a jó hír az, hogy felöltöttem Isten fegyverzetét, és megszabadultam. Hála az én Megváltómnak!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s