Javaslatok tinitábor szervezéséhez

Hála az Úrnak, nagyon széles paletta áll gyermekeink-ifjaink rendelkezésére, ha táborozni szeretnének. Téli, nyári, sport-, keresztyén, nyelvtáborok – és ezzel csak megkezdtem a végtelen lehetőségek sorát. A különböző profilú és a különböző korosztályoknak szóló táborok szervezésének kisokosa értelemszerűen változik. Hadd merítsek – a teljesség igénye nélkül – tapasztalataink tarsolyából néhány jó tanácsot a tinitáborok (13-19 évesek) szervezéséhez! Hogyan, vagy hogyan ne!

maxresdefault

 1. Szervező csapat

  Legyen mellettünk egy megbízható csapat, akikkel jól együtt tudunk dolgozni. (Lehetőleg ez vagy ennek ellenkezője ne a tábor ideje alatt derüljön ki! 🙂 ) A tábor profiljától függően a csapatlétszám változhat, de ha már fordítókra vagy kézműves szakemberekre is szükségünk van, egy 50-60 résztvevőre számító tábor esetében 10-12 vezetőre is szükség van. Velük a tábor előtt egy fél évvel ajánlatos összeülni, leszögezni a tábor célját, menetét, a feladatok ütemtervét. Fontos az elköteleződés: aki részt vesz a tábor szervezésében, állítson fel prioritásokat, vállalja fel, hogy mi az, ami közbejöhet és mi az, amiért nem mond le a táborban vállalt feladatairól. A csapat rendszeresen találkozzon, tervezzen, ötleteljen és imádkozzon együtt!

 2. Ütemterv

  Fontos, hogy legyen egy elképzelésünk arról, hogy mit akarunk megvalósítani. Ahhoz pedig mit mikor kell beszerezni, leszervezni. Nem elhanyagolandóak pl. ilyen feladatok:

  –  helyszín, időpont lebeszélése – 10-12 hónappal a tábor előtt
  –  csapat toborzása – 4-6 hónappal a tábor előtt
  –  téma kigondolása, készülésre leosztása – 3-4 hónappal a tábor előtt
  –  szórólapok, plakátok nyomtatása, hívogatás – 2-3 hónappal a tábor előtt
  –  program véglegesítése, feladatok leosztása (a napi programot lépésről lépésre átfésülni, felelősöket mindenre leosztani, ne legyen olyan feladat, amit „majd valaki” elvégez) – 1 hónappal a tábor előtt
  –  résztvevők listájának (többé-kevésbé) véglegesítése – 2 héttel a tábor előtt
  –  bevásárlás – 1 héttel a tábor előtt (élelmiszert csak a kezdéskor)
  –  ha külföldi önkéntesek vannak, velük folyamatosan tartani kell a kapcsolatot, tájékoztatni és tájékozódni kell, hogy senkit ne érjen meglepetés; őket fogadni kell és ellátni; jó, ha egy személy csak ezzel foglalkozik.

 3. Táborozók, hívogatás

  Nem jó túl tág korosztálynak szervezni tábort, mert a tevékenységeket, előadásokat sajátosan rájuk kell szabni, hogy ne unatkozzanak, ugyanakkor ne legyen nehézkes sem megérteni azt, amit át szeretnénk adni. Ideális a táboron túl is tartani velük a kapcsolatot, hogy ne csak a jó élmény maradjon meg, hanem építsünk közösséget, esetleg segítsünk nekik betagolódni egy közösségbe.
  Jelentkezéskor kérjük el a számunkra fontos adatokat (életkor, szülők elérhetősége, egyéb tudnivalók róluk), és kérjünk előleget! A szóban tett ígéretre sajnos ma már nem lehet számítani, túl sok az áradó információ, a nyári lehetőség, a családi program ahhoz, hogy ne „felejtsék el” a tábort. A vissza nem térítendő előleg köti a táborozót a jelentkezéshez, és, ha – bizonyos okokból – nem tud eljönni, mást küldhet maga helyett, hogy ne veszítse el az előleget.
  A plakát, szórólap, Facebook hasznos eszköz a toborzáshoz, mégis a leghatékonyabb az élő szó. Szólítsuk meg ismerőseinket, barátainkat, tanítványainkat, akik – a maguk során – megszólíthatják saját barátaikat is.
  A bejelentkezéskor tájékoztassuk a fiatalokat részletesen a tábor témájáról, körülményeiről, a magukkal hozandó tárgyakról, felszerelésről, és biztassuk őket, hogy várjuk a találkozást! Ezt az érkezéskor a fekvőhelyükön elhelyezett csekély meglepetéssel is megerősíthetjük.

 4. Szabályok

  Közösséget gyakorolni szabályok nélkül lehetetlen úgy, hogy mindenki (a résztvevők is, a szervezők is 🙂 ) jól érezze magát. A legalapvetőbb szabályokat célszerű előre kiközölni, hogy mindenki tudja, mire számítson. 18 éven aluliak esetén szülői beleegyezésre van szükségünk ahhoz, hogy veszélyes tevékenységekbe bevonhassuk őket (túrázás, tábortűz-építés, úszás stb.).
  Ugyanakkor a közösség legtöbb szabályát akkor lesz könnyebb betartatni, ha közösen hozzuk meg őket. Ehhez jó első nap egy „szerződést” kötni: nagy lapra felírjuk a táborozók által javasolt, közösen megfogalmazott szabályokat (programon való részvétel, másik meghallgatása, villanyoltás, étkezések körüli szabályok, pontosság stb.), melyeket mindenki aláír, és így elfogad. Szabjunk következményeket, azokat pedig tartsuk be.
  Vécépucolástól a hazaküldésig csak a fantáziánk és a jóérzés szab határt.) Így számukra is könnyebb lesz betartani a szabályokat, mert tudni fogják, hogy számíthatnak ránk. 🙂

 5. Pénzügyek

  A tábor részvételi díját úgy számítjuk ki, hogy felmérjük a költségeket (adminisztrációs, szervezési, fogyóáru, kellékek, díszlet, ajándékok stb.), majd osszuk el annyi felé, ahány táborozóra számítunk. Minél nagyobb a létszám, annál kisebb lesz a részvételi díj, hiszen vannak fix költségek (a táborozók számától függetlenül változatlan kiadások – itt jó, ha ezek minél többfelé oszlanak) és változó költségek (a táborozók létszámával nőnek vagy csökkennek).
  Az előleg legalább egyharmada legyen a teljes részvételi díjnak.
  A kifizetésekről és a bevételekről mindig vezessünk pontos nyilvántartást, mindent papírral fedjünk le, ne legyen se hiányunk, se többletünk készpénzben a tábor utáni költségvetéskor. Így könnyebb lesz az elszámolás. Ha évről évre ismétlődő táborról van szó, számoljunk (hagyjunk) tartalékot a következő táborig (képzésekre, táborozókkal tartandó évközi találkozókra).

 6. Teremtsünk jó hangulatot!

  Ahhoz, hogy egy tini jól érezze magát, nemcsak a jól kitalált program, hanem a jó hangulat is hozzájárul. Néhány ötlet ehhez:
  ¯  gitársarok (ahol tanulhatnak egymástól, esetleg egy vezetőtől hangszeren játszani, kipróbálhatnak ezt-azt, közösen énekelhetnek szabadidőben is);
  ¯  teaház (este, tábortűz után/alatt egy fedett sátor alatt valaki meleg teával, forró csokival várja a beszélgetni akarókat – ezeket árusítani lehet, hangulatvilágítással, díszlettel lehet színessé tenni a környezetet);
  ¯  a tábor témájához kitalálni egy szlogent, amit időről időre valaki elkiált, a táborozók pedig csatlakoznak;
  ¯  postaláda (egymásnak vagy a táborozóknak üzengethetnek a résztvevők; a nyílt üzeneteket kreatívan lájkolhatják (tetszikelhetik) vagy dislájkolhatják (nemtetszikelhetik)).

Remélem, sikerült további ötleteket serkentenem bennetek.

Sikeres és áldott szervezést!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s