Irány „ Narnia”! – Táborozásra fel!

Egy kedves tábori élményemet osztanám meg veletek, abban a reményben, hogy ötletet adok másoknak is .

Három éve szerveztünk egy igen kalandos tábort. Biztosan sokan ismeritek a Narnia krónikái című könyvet vagy filmet. Mivel az akkor tiniklubos gyerekeink nagy rajongással olvasták a könyveket, és a filmet is jól ismerték, örömmel szerveztük meg az „ Oroszlán nyomában” tábort.

Számomra is sok élménnyel szolgált. Az tetszett a legjobban, hogy minden összefüggésben volt: a történetek az áhítatokkal, a játékok, kézimunka, kirándulás…minden.

A Narnia-tábor célja az volt, hogy a könyvben szereplő személyeket és az egész történetet összefüggésbe hozzuk Bibliai történetekkel. A minden napra kijelölt olvasmányrész és a különböző feladatok, amelyek a történethez kapcsolódtak, Bibliai alapokra épültek.

A tábor hét napos volt, minden nap néhány fejezetet olvastunk fel a könyvből. A tábor napjai azonos felépítésűek voltak: minden napnak megvolt a tematikája, és mindig minden kapcsolódott egymáshoz.

Az első mozzanat valamilyen ráhangoló beszélgetés, motivációs játék volt, amely segített a gyerekeket ráhangolni a következő momentumokra vagy éppenséggel az egész nap eseményeire. Következett a könyvből való felolvasás: ez a mozzanat nagyon fontos volt, hiszen a továbbiakban azon – amit a gyerekek megjegyeztek – alapult a nap további tevékenysége; ezt követte a közös beszélgetés, amikor a felolvasottakat tárgyaltuk át: kinek, mi volt az üzenet, fő események megbeszélése, megértése. A továbbiakban csoportbeszélgetésre került sor, ahol a gyerekeket különböző mozgásos, beszélgetős játékok vitték közelebb a történések megértéséhez. A délután folyamán pedig különböző kreatív feladatok vártak a gyerekekre. Volt néhány feladattípus, amely végigkövette az egész hetet: például a gyerekek elkészíthették a Narnia krónikáját, úgy, ahogyan ők élték meg a mindennap felolvasott eseményeket, összekapcsolva bibliai elemekkel. Közösen megépítettük Narniát az elképzeléseik szerint. Talán ez volt minden napnak a fénypontja, mindenki nagy kreativitással dolgozott. Készíthettek a gyerekek térképet is, ami nagyon pontos megfigyelést és képzelőerőt igényelt. A kiránduló nap arról szólt, hogy minél több érdekességet fedezzenek fel a gyerekek a környezetükben. Mi épp egy szép erdős részen táboroztunk, így volt lehetőség titokzatos, csodaszép helyeket bejárni. Az esti alkalmakat is igyekeztünk összekötni a nap történéseivel, mindig áhítattal, közös énekléssel, imádkozással és személyes tapasztalatok megosztásával zárult. Mondhatom, hogy ez az alkalom volt a tábor lényege.

Számunkra e tábor tele volt izgalommal, kreativitással és nagyon sok élménnyel.

Az oroszlán nyomában tábori anyag a Parakletos kiadó oldaláról szerezhető be. Az anyag tartalmazza a teljes táborozás eseményeinek a lépéseit, és pontos útmutatót a felolvasás értelmezéséhez.

Jó táborozást!:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s