Pünkösd a kicsikkel

Ahogy gondolkozok erről a témáról, megjelennek lelki szemeim előtt a jelenlegi vasárnapi iskolás csoportunk gyermekei. (Egy kedves anyukával tanítgatjuk a kicsiket hétről-hétre.) A legkisebb 2 éves, szemüveges arcocskájával figyel, szemlélődik, mostanában kezd megszólalni közöttünk. Az izgő-mozgó 4 évesek, az érdeklődő 5-6 évesek, és az „okoskodó” nagyok, akik már elsősök az iskolában egyre aktívabban kérdeznek a hallottakkal kapcsolatban.
Nem könnyű téma pünkösd, ebben a korosztályban pedig különösen nehéznek látom. Aztán az is lehet, hogy már fáradtak vagyunk újra ünnepelni. Mögöttünk van virágvasárnap, nagypéntek, húsvét, anyák napja, előttünk pedig hívogatóan a tanév vége és a nyári szünet.
Mielőtt bármit tennénk a készülésben, vizsgáljuk meg magunkat, a szívünket: készek vagyunk-e átadni magunkat újból Istennek, hogy a Szentlélek megújítson, betöltsön, alkalmassá tegyen a gyerekek közötti szolgálatra!
Egy ismeretlen író a következőképpen fogalmazta meg, milyen lehetett Jézus Krisztus, a tökéletes tanító:
„Soha nem tartott egyetlen iskolai órát sem… Nem állt rendelkezésére semmilyen segédeszköz, mint pl. tábla, térkép vagy grafikon…Nem készített óravázlatot, nem vezetett feljegyzéseket, nem osztályozott, és egyetlen, ősi, kopott tankönyvből tanított… Hallgatóságának soraiban a szegények, a bénák, a siketek, a vakok és a számkivetettek ültek, de mindenkivel, aki hozzá jött tanulni, ugyanazt a módszert alkalmazta…. Hittel nyitott fel szemeket… Egyszerű igazságokkal nyitott meg füleket… Szeretettel, a megbocsátás szeretetével nyitott meg szíveket…Szelíd és alázatos volt, nem kért, és nem is kapott semmilyen elismerést, oklevelet vagy aranyérmet érdemei, szakértelme és bölcsessége elismeréseként…És mégis, ez, a Galilea lankái közül jött, csendes tanító sok millió ember életébe hozott megoldást, reménységet és gyökeres változást… Mert az, amit tanított, lehozta a mennyet a földre és megmutatta az emberiségnek Isten szívét.”
(Sam Doherty: A tanítás alapelvei 207.o.)
Próbáljuk meg lehozni a mennyet és megmutatni Isten szívét ezen a pünkösdön a gyerekeknek a Szentlélek segítségével!

Ezek után következzen a konkrét pünkösdi terv, amivel én készülnék az ünnepre.
Ebben az évben sokszor használtunk flanel képeket a tanításhoz, most inkább a történet megjelenítését választom eszközként.

10.00-10.20. Kézművesség, éneklés.

Eszközszükséglet: színes kartonpapír, olló, ragasztó.
Itthon előkészítem a fejpántokat, kirajzolom a kettős lángnyelveket sárga, piros kartonra (egy négyzetbe legyenek a lángnyelvek, amiket már majd a gyerekek fognak kivágni az órán.)
Húsvétra tanultunk egy egyszerű kis éneket, melynek a 2. versszaka pünkösdre utal. Ezt az éneket kezdem dúdolgatni munkálkodás közben. Örömmel reagálok, megdicsérem, ha valaki felismeri, és szöveggel kezdi énekelni. (Jó lehetőség megfigyelni, kinek milyen zenei hallása van… 🙂 ) ahogy a helyzetből adódik, többször lehet ismételni az éneket.
„Húsvét hajnalán, üres a sír már,
Jézus feltámadt, alleluja!
Béke veletek, sose féljetek!
Elküldöm nektek tüzes lelkemet.”
Az éneklésen kívül érdeklődök tőlük, mi történt velük a héten, segítek bekapcsolódni a későknek.
Ha elkészülnek a fejpántok, akkor félretesszük őket.

10.20-10.50. A tanítás

Imádság: Vannak bátor gyerekek a csoportban, akik szívesen imádkoznak hangosan, megkérdezem, ki mondana köszönetet az Úr Jézusnak, hogy együtt lehetünk, és kérje, hogy tudjanak figyelni a tanításra.
Kezembe veszem a Bibliát, ezzel is jelezve, hogy az eljátszásra kerülő történetet a Bibliában lehet olvasni. Elmondom, hogy utasításokat fogok mondani, amik segítenek megérteni a 2000 évvel ezelőtti eseményeket.
1. „Legyünk a zsidó nép, akik Jeruzsálembe mennek a környező országokból, és különböző nyelveken beszélnek!” Apostolok cselekedetei 2:5.
(A szoba négy sarkába rendezem a gyerekeket, és megkérem őket, hogy onnan jöjjenek a szoba közepére, és közben mondjanak különböző nyelveken szavakat. Románul, magyarul, angolul, kinek mi jut eszébe. ) A szoba közepe Jeruzsálem, ide érkezünk meg.
2. „Most legyünk tanítványok!” Apostolok cselekedetei 2:1.
(Valószínűleg sokat beszélgettek arról, mi történt húsvétkor. Megkérdezem a gyerekeket, ők mire emlékeznek, mi történt akkor. Sokat imádkozhattak: együtt letérdelünk, összetesszük a kezünket, becsukjuk a szemünket egy pillanatra. )
3. „Legyünk szélvihar, ami akár esőt is hozhatna!” Apostolok cselekedetei 2:2.
(Esőjáték: csettintés, új sutulás, térdek ütögetése egyre gyorsabban és hangosabban, lábdobogás, közben szájjal a szél zúgásának utánzása, majd felugrás egymás után kétszer, égzengés utánzása… Mindenki fantáziájára és kreativitására van bízva, hogy sikerül a gyerekeket bevonni a vihar létrehozásába.)
4. „Tegyük a fejpántokat a fejünkre és menjetek vissza a helyetekre, üljetek le!” Apostolok cselekedetei 2:3-12.
(Ha feltettük a fejpántokat, akkor elolvasom a Bibliából ezt a pár verset, ami erről szól.)
5. „Az Úr Jézus azt szeretné, hogy legyél bátor!”
Ezt az üzenetet szeretném megmagyarázni, közel vinni a szívükhöz. Ha szeretik az Úr Jézust, akkor ő a Szentlélek segítségével segít nekik bátornak lenni olyan helyzetekben, amikor úgy érzik, ők nem képesek erre. Szedjünk össze ilyen lehetőségeket! Pl. imádkozni étkezés előtt az oviban, az iskolában, elmondani, hogy gyülekezetben voltak vasárnap, hogy esténként olvasnak szüleikkel a Bibliából, hogy szeretik az Úr Jézust, stb. Arról is beszélek, hogy emiatt ki is csúfolhatják őket. A Bibliában le van írva, hogy pünkösdkor egyesek hittek és megtértek, hallva a tanítványok bizonyságtételét az Úr Jézusról, mások pedig kigúnyolták, kicsúfolták a tanítványokat. Apostolok cselekedetei 2:3-13.
6. „Imádkozzunk! Köszönjük meg, hogy elküldte Isten a Szentlelket a földre, kérjünk a Szentlélek segítségével bátorságot!”

10.50-11.00 Aranymondás ismétlése, gyakorlása, jutalmazás:

Nálunk a gyerekek otthon tanulják meg az alkalomhoz illő igeverset, az órán csak ismételjük, egyesével meghallgatjuk és jutalmazzuk az ügyeseket.

Kívánom, hogy minden gyerekekkel foglalkozó tanító szívét járja át a „SZÉL”, hogy Szentlélekkel teljesen tudjuk átadni pünkösd üzenetét a ránk bízottaknak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s