Családos gyermeknap

Csodálom Istent. Azt, ahogyan felfedi önmagát, az életünkre vonatkozó akaratát. Ő nem sablonszerűen vezet és ad látást. Voltál már úgy, hogy visszatekintve azt mondtad: ezt én magamtól sosem tudtam volna ‚kigondolni’, ‚kitalálni’? Az ilyen élethelyzetekben az isteni az sokkal magasabb, merészebb, és saját földhözragadt gondolkodásomon túlmutató…

Évekkel ezelőtt pár család tagjai utaztunk együtt egy hitmélyítő alkalomra. Több ezer km-es utunkon bőven volt idő beszélgetni…Ezen az együttléten valahogy úgy voltunk, mint Jeremiás: ráismertünk egymás beszédében Isten akaratára. Így született meg a Farmos gyereknap ötlete, azóta is az év egyik kiemelkedő, gyerekek és szülők által várva-várt eseménye. Nem kellett hozzá kezdetnek egyéb, mint két buzgó család szíve, az odaszánás és egy családi farm. No, meg folytatásként egy egész csapat odaszánt tanító, akik évről-évre fáradoznak a családos Farmos gyereknap megszervezésén, kivitelezésésén.

Amikor Isten szívéből származik egy gondolat, annak létjogosultságára maga Isten a garancia. Mi csak ‚belesimulunk’ Isten tervébe, és tőlünk a legjobbat, a legszebbet ajánljuk fel neki. Ezt tapasztaltuk  a Farmos gyereknapokon is.

k_Farm6

Színtérül adott volt tehát egy kisváros közelében elhelyezkedő családi farm, édes-kedves állatokkal. Kell ennél több a városi gyerekeknek? A színhely maga hozta a gyermeknapok tematikáját, a szervezési részleteket és a program alakulását. (Ám farm nélkül is ékes példáit látjuk vidékünkön, hogy gyülekezetek intézményekkel, szervezetekkel és alapítványokkal fognak össze, és június környékén hasonló szervezésű és felépítésű gyermeknapokat szerveznek a kicsik örömére 🙂 )

Minden  egyes gyermeknap számunkra, tanítók számára is nagy nyereség: a közösségépítés- és kovácsolódás nagyszerű lehetőségén túl az együtt szolgálás örömében is részesülünk. Előzetes megbeszélések, imaalkalmak és ‚kétkezű’ előkészítés előzi meg az eseményt. Semmiféle csapatépítési módszer és stratégia sem hasonlítható ahhoz, mint amikor a szolgálók csoportja együtt fáradozik fizikailag is azon, hogy egy-egy látás megvalósuljon. Idén is bőven ki fogjuk venni a részt e téren is az előkészületekben festőkként 🙂 – Noé bárkáját pingáljuk majd az istálló falára.

A gyerekek szeretik a hangulatos zenét és játékot, így várjuk az érkező családokat. Ez adja meg a nap hangulatát. Az előzőleg lufikkal, bábokkal és egyáb dekoratív elemekkel feldiszített farmon gyermekénekeket szórnak a hangszórók, amíg a környező falvakból és a kisvárosból érkeznek a gyermekek a családjaikkal. A kezdeti egy óra alkalmas idő egyrészt a felnőttek számára a kapcsolatápolásra, ismerkedésre, másrészt az állatsimogatóra a kicsik számára; továbbá korcsoportonként lelkes tanítók várják a kicsiket szervezett játékokra.

Majd elhalkul a zene, hogy átadja a helyét a zenész szolgálóknak, akik a gitár hangjára összegyűjtik az apróságokat a szüleikkel együtt a lelki tartalmú részhez: a bibliai történet következik.

Gyermekekhez kapcsolódó vagy a farm kínálta lehetőségeket kihasználva igyekeztünk témában kapcsolódó bibliai történeteket hozni az évek során. Feldolgoztuk már Az eltévedt bárány, A beszélő szamár (Bálám története),  Méfibóset és Dávid, a pásztorfiú történetét. Idén, amint említettem, Noé történetét mutatjuk be. Igazi nagy kihívás, hisz tervünk megfesteni a bárkát, és egy sereg állattal igyekszünk majd ‚elkápráztatni’ a hallgatóságot. Ló, szamár, tehén, juh, kecske, nyuszi, kakas, tyúk, kutya és egyéb állatok ‚vonulnak’ majd a ‚bárkába’, majd (posta)galamb röppen, és keres szárazföldet. No, de az összes részletet nem árulom el!

Az érdekes látvány és szórakozási lehetőségeken túl a nap legfontosabb része a kicsik számára a bibliai történet, ennek keretén belül egy-egy bibliai vers megtanulása, és az azt követő, felnőttek számára is hangzó rövid üzenet. Imánk mindig az, hogy maga Isten írja a szívekbe az elhangzottakat!

A lelki tartalmú programrész után a kötetlenebb, igény és kedv szerint választható tevékenységeket kínálunk kicsiknek és nagyoknak. Széles a paletta, hisz különböző kézműves tevékenységek (tavalyi évben karkötőt és átkötőket készítettünk a lányokkal, a fiúk forgókat ügyeskedtek), arcfestés, óriás buborékfújás, trambulinozás, íjászkodás, darts, különböző ügyességi játékok,  állatsimogató, és természetesen a legnagyobb attrakció, a pónilovalás között választhatnak. S mindezt azért, mert egy lelkes, szolgálatkész csapat tanító készen áll levezetni ezeket a tevékenységeket.

A korgó gyomorra is gondolunk ilyenkor (hisz jó pár órát ölel fel egy ilyen alkalom), és a farm egy szegletében roskadozó asztalsor várja az éhes kicsiket-nagyokat. Az évek során kialakult az a gyakorlat, hogy a családok 1-1 tál sütivel, harapnivalóval hozzájárulnak a szeretetvendégséghez, így bőven van, mit falatozni. Természetesen, sosem marad el a kemencében, frissen sült, ropogós házi kenyér és ordás lepény, valamint a sajtkóstoló.

Bár az eseményt Farmos gyermeknapnak tituláljuk, általában június közepén tartjuk (az időjárás függvényében), s ez egyben kiváló alkalom a Mosolyklubos gyerekek évének záró mozzanatára is. Táborainkat is ekkor hirdetjük.

A nap további attrakciója a névadási verseny: általában ez időszakot megelőzően születik kiscsikó és e kiskutya a farmon, így ötletesnél ötletesebb neveket kapnak ezek az állatok.

A programjaink palettáját bővíteni szeretnénk családos vetélkedőkre: ügyességi és alkotói versenyeket is tervezünk a jövőben, amelyeken a családok versenyezhetnek. Hisz gyermeknap a neve, de a fókusz a család, és benne a gyerek, ahogy Isten elgondolta.

E nap célja a sok játékon, nevetésen és újszerű élményeken túlmutatóan Isten szeretetének a bemutatása. A fentiekben a szervezési és strukturálási kérdéseket fejtegettem, de hangsúlyozom, hogy minden emberi erőfeszítés és tökéletes szervezés ellenére egyedül Isten teheti méltóvá e napot.

Hiszem, hogy élményeken túl lelki élményekben is gazdagodtak az évek során a résztvevők, és visszatekintve szellemi kincsestárukban megtalálható lesz a Farmos gyermeknapok kincsei: a változatos, élménydús programok, attrakciók, a közösség áldása és mindezeken túl legértékesebbként Isten jósága és szeretete, mely áradt feléjük e napon.

Egy gondolat “Családos gyermeknap” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s