Játékok a tiniklubban

Ahhoz, hogy a tinik vágyjanak a klubalkalmakra, fontos a jókedv, és olyan tevékenységek, amelyek oldják a feszültséget, érdekesek és közösséget építenek… A kezdeti hangulatot lehet azzal is oldani, hogy kötetlen időt is beépítünk a programba.  Ilyenkor van több lehetőség, amiből szabadon lehet választani (társasjátékok, esetleg ping-pong, vagy egyszerűen néhány fotel :-). Kialakulhatnak jó beszélgetések tini és tini között, ill. tini és tanító között is. Nagyon értékelik azt, ha a vezető/segítő közel engedi őket magához: játszik, nevet, bekapcsolódik. Mindezt persze mértékkel, mert szükség van egyensúlyra.

A szervezett játékok megadják az alaphangját a klubnak. Ezért nagyon fontos, hogy azok milyen jellegűek és mennyire tudnak a tinik azonosulni a tevékenységekkel. A legjobb az, ha már rávezetnek arra a témára, amiről később beszélgetni fogunk. Íme néhány nagyon egyszerű játék (teremben), melyhez nem kell különösebb eszköztár.

1.       Egy papír oldalú ragasztószalaggal jelöljünk ki egy 2 m2-es (lehet kisebb is) négyzetet a földön, majd úgyszintén a szalaggal készítsünk egy X-et a négyzet közepére. Osszuk kétfelé a csoportot, majd sorakozzanak fel a négyzet két ellentétes oldalán. Hagyjanak kb. fél méter távolságot a négyzettől. A két legelső fog versenyezni, nevezzük őket versenyzőknek. Egy golyóstollat vegyünk a kezünkbe majd mikor azt a négyzet közepére dobjuk, indul a játék. A két versenyző odaugrik a tollhoz, majd arra törekszik, hogy vagy a tollal együtt ugorjon ki a négyzetből, vagy pedig, ha a másik már megszerezte azt, akkor érintse meg őt még a négyzeten belül. Ha sikerül a tollat úgy kihozni (nem dobni vagy elütni,) hogy a másik nem érintett meg, akkor egy pont a javára; ha viszont a másik versenyző elérintette még a négyzeten belül, akkor neki jár a pont. A taktika: kiváltom a reakciót vagy pedig reagálok?

2.       Aki ismeri a curling sportot az hamarább megérti a következő játékot. Jelöljünk ugyancsak ki egy tetszőleges négyzetet a földön majd két másik négyzetet rajzoljunk bele. Fentről így nézhet ki:

Dani cikkéhez

Vegyünk 3-3 teniszlabdát meg egy-egy félliteres palackot. A palackot helyezzük a legkisebb négyzet közepére. Egy bizonyos távolságról (ahogy a hely engedi) a két csapat guríthat 3-3-at. Ha a labda úgy áll meg, hogy a flakont közvetlen éri, akkor az ér a legtöbb pontot, mondjuk 10-et. Ha a kicsi négyzeten belül van, de nem éri a palackot, akkor az 7-et, így tovább 5 és 3 pontig, míg a négyzeten kívüli labda nem ér pontot. Több fordulót is lehet rendezni, hogy mindenkinek legyen elég lehetősége. A távolság csökkenthető vagy növelhető a pontszámok alapján.

A következő játék stratégiai és kreativitást igényel. Nem kell ehhez sem sok eszköz, csupán  24 eldobható pohár, 6 teniszlabda és papíroldalú ragasztószalag. Két egymástól nagyobb távolságra levő négyzetet jelöljünk ki a földön a ragasztószalaggal. A feladat az a két csoport részére, hogy 12 eldobható pohárból építsenek egy várat a négyzeten belül. Ez a vár lehet több egységből; a szabály az, hogy egyszintes egység nem lehet. Tehát egymásra kell helyezzék a poharakat. Miután a vár megépült, a csapatoknak 3-3 gurításuk (nem dobás) van. A cél az, hogy a másik csapat várát minél jobban megrongálják. Az nyer, akinek épebb a vára a forduló végén. Lehet több fordulót rendezni, hogy mindenki próbálkozhasson. Hogy még taktikusabbá tegyük a játékot, lehet további különböző tárgyakat adni a vár építéséhez (könyv, palack stb.), melyek védekezésképp szolgálhatnak.

18425706_1335180729852413_273464232_n_

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s