Készüljünk anyák napjára!

Hálás vagyok Istennek, hogy már 5 éve készülhetek az anyák napjára édesanyaként. Érdekes érzés, amikor a Mosolyklubon a gyerekekkel meglepetéssel készülünk az édesanyáknak, és látom, amint a lányom a szemem előtt készíti az ajándékomat. Ettől eltekintve, mindig lenyűgöz a kis kezének a munkája; bármi legyen az, kedves a szívemnek.
Egy olyan kézimunkát választottam erre az alkalomra, ami igen értékes, későbbi években is jólesik majd ránézni, és mellesleg a gyermekek biztosan élvezik az elkészítését.

Tenyérlenyomat gipszből

Hozzávalók
• sógyurma (1 bögre liszt, 1 bögre só, 1-2 kanál tapétaragasztó, víz)
• modellgipsz
• kartonpapír
• csavartzsinór
• szélesebb szalag
• hurkapálcika
• ragasztópisztoly és hozzá patron

Elkészítés:

  1. Először megcsináljuk a sógyurmánkat, majd mint a tésztát, szépen kinyújtjuk, de meghagyjuk kb. 1,5 cm vastagra. Ezután kartonból kivágunk egy körformát, amibe a gyerek tenyere kényelmesen belefér. Ráhelyezzük a kinyújtott tésztára a lapot, majd a felesleges kilógó részt levágjuk róla. Így megkapjuk az alapformánkat. A kis tenyeret szépen belenyomjuk, úgyhogy minél mélyebben legyen benne a lenyomat.
  2. A kartonból egy 3 cm széles hosszú csíkot vágunk le, amivel majd szépen körbekerítjük a formánkat. Ezzel elkészítettük a szegélyt, ami nem hagyja a gipszet majd lefolyni. Egy hurkapálcika darabot szúrhatunk a tenyér fölé, amely segítségével lyukat készítünk, ha éppen felakasztani szeretnénk.
  3. Megcsináljuk a gipszet, és beleöntjük a formánkba (mielőtt teljesen megkeményedne, ne felejtsük el a hurkapálcát kihúzni belőle, mert ha beleköt, már nem tudjuk kivenni). Ha megszilárdul, akkor szépen óvatosan felszedjük a sógyurmával együtt az egészet a tábláról. (Legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy a cérnát a sógyurma alatt áthúzzuk, ezáltal elválik a táblától.)
  4. A kész gipszről leszedjük a feleslegessé vált sógyurmánkat, majd ha szükség van rá, akár csap alá is tehetjük, és lemoshatjuk róla a gyurma maradékát. A kör szélét, ha gondoljuk, akkor egy kés segítségével „ simíthatjuk”, hogy ne legyenek rajta kiálló részek. Utána hagyjuk száradni egy kicsit a gipszet.
  5. Ha megszáradt, akkor decoupage ragasztólakkal szépen bekenjük az egészet, így fényes lesz, (és így segítjük a ragasztópisztoly használatát is az utolsó lépésben.)
  6. Ezután már csak a csavartzsinór felragasztása marad, amit ragasztópisztoly segítségével helyezzünk fel a kör szélére.

AP_2009_tenyer_lenyomat_2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s