Húsvéti ötlettár 1.

Számomra minden egyes gyermekalkalom előtt feladat és kihívás, hogy megújuljak az üzenetben és abban a módban, ahogy a következő generációnak megfelelően próbáljam elérni őket – vagyis ahogyan a gyerek része legyen a tanulási folyamatnak.
Ezért szeretem az olyan megközelítést, amikor a gyerek közvetlen tapasztalati úton is gyakorol vagy megél olyan helyzeteket, tevékenységeket, amelyek egy adott bibliai üzenethez, leckéhez kapcsolódnak és erősítik azt.
A módszerek közül a dramatizálás, a szerepjáték, bábozás, dramatikus helyzetgyakorlatok ; vagy a különböző technikák mint a kreatív műhelymunkák, továbbá a fiktív élménybeszámolók, önálló adatgyűjtés-nagyobbakkal-, vetélkedők-versenyek, tárgyi leckék mind-mind azt szolgálják, hogy a a bibliai történet-üzenet vonzóan, élményszerűen része legyen a gyermek lényének, vagy rögzüljön. Merthogy az iskolában is a projektmódszer, a kooperatív tanulás, az élménypedagógiai módszerek mindennaposak.

Ugyanakkor a LEGFONTOSABB, hogy egyedül a Szentlélek az, aki megvilágosíthatja és élővé teheti az üzenetet, bármilyen formában közvetítjük is azt; továbbá a tanító maga is csak „tiszta edényként”, szentül és megtisztulva lehet eszköz a gyeremekek felé.

Egy húsvéti ötletgyűjteményt hoztam, amely a fenti megközelítést alkalmazva gazdagíthatja a húsvéti történet átadását. Ezek kipróbált, átvett tevékenységek, amelyeket az elmúlt évek során használtunk a csoportjainkban.

A.

Először két tárgyi leckét ajánlok. A tárgyi leckék alapelve az, hogy adott tárgyak vagy folyamat részei egy-egy igazság megvilágítására szolgáljanak: konkréttal az elvontat.

  1. Feltámadási kert elkészítése. A tavaly két héttel húsvétot megelőzően ez volt a tárgyi lecke, ezt készítették el a gyermekek, majd két hét múlva a kész, kizöldült kertet ajándékba vitték haza a családnak. Bármikor, amikor erre a szép asztaldíszre tekintett a család, emlékezhetett Jézus Krisztus feltámadására.

marc30_MI_3

A sírkert köveit az udvarról gyűjtött és előre előkészített kövekből, kavicsból rakták ki, amelyekre előzően ráírtak olyan bűnöket, amelyeket a kereszt alá visznek. Egy megfelelő méretű műanyag cserépalátét szolgált a kert színhelyéül, sírboltnak egy kisebb virágcserép, a kereszt anyaga pedig fonallal vagy spárgával összeerősített letördelt ágak. A földbe búzamaggal vegyes fűmag került ( a búzamag hamarabb kikel, a fűmag később, ám tartósabb a fű), és tetszés szerint tovább dekorálható virággal, mohával, dísznövénnyel. A kertben a Máté 28, 5-7 igevers hirdeti, hogy: Jézus él! Az igeverset ajánlott lefólizáni vagy átlátszó ragasztóval körbetekerni (a locsolás rongáló hatása végett).

A sírkert elkészítése közben az egyes elemeket segítségül hívva szemléletesen megvilágíthatjuk a húsvéti történetet és Jézus keresztáldozatát .

Ha időben nekifogunk a sírkert elkészítéséhez, nem késünk el az elkészítésével, és mély üzenetű ünnepi dekoráció fogja hirdeti a gyermekek otthonában, hogy Jézus él!

  1. Ezt a Jézus szeretetéről szóló tárgyi leckét – ami tulajdonképpen egy kísérlet – egy amerikai táborban láttam először. Húsvétkor és az evangélium bemutatásakor szoktuk a gyerekekkel megcsinálni. Nagyon szemléletes, szeretik. Részletes leírást nyújtanak ezek a gyerekek:

https://www.youtube.com/watch?v=0dP6WopfCHw

marc30_MI_2

B.

Amikor a húsvét története jelenik meg különböző alkotásokban:

  1. Húsvéti karkötő készítés. A gyöngyök színek szerint jelképezik a húsvéti történet stációit. Csak zseníliadrót és pár színes gyöngy szükséges, amelyek segítségével könnyen felidézhető a történet.

Forrás:
http://thepreschooltoolboxblog.com/easter-story-bracelets-…/

  1. Királyi korona készítése: a korona egyes elemei a húsvéti történetről beszélnek. Részletes leírás itt: http://kreativhittan.blogspot.ro/2012/03/husveti-kezmuves-korona.html

marc30_MI_1

Az alkalom részeként megtanultuk a Királyi gyermek vagyok én kezdetű éneket, és a kézműves tevékenység során elkészítettük a korona elemeit, közben felidézve a nagyhét eseményeit a szimbólumok segítségével. Majd a királyi gyermekek tojásvadászaton vettek részt J. (Erről később a post-ban).

C.

E ponton három, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó ismétlő játékot ajánlok figyelmetekbe. E játékok segítenek rögzíteni a történetet. Egyes húsvéti elemekhez kapcsolódnak vagy a húsvét kulturális világi elemeit beemelik a gyerekek világába .

  1. Variáció tojásvadászatra: Már idén februárban megkérdezték az egyik csoportban a gyerekek, hogy: Lesz-e húsvétkor tojásvadászat? Mert lassan már hagyománnyá vált. 🙂
    A tojásvadászat egyik formája ez:

Minden otthonban ismeretes a Kinder tojás belső. Ezeket használhatjuk ehhez a játékunkhoz. Kérdéseket írunk egy-egy papírcsíkra, amelyeket belehelyezzük a tojásokba. A tojásokat a foglalkozás megkezdése előtt elrejtjük – lehet a teremben vagy az udvaron is. A gyerekeket 2 csapatra osztjuk, és tojásvadászatra küldjük: találják meg a tojásokat. Ha meg tudják válaszolni a tojásban rejtett kérdést, pontot szereznek a csapatnak. Ha nem, lehetőség van a másik csapatnak „elrabolni” a kérdést.

  1. Célbadobás tojással

Az ötlet az alábbi linkről; a kivitelezés látszik a fotón; én módosítottam a hagyományos játékleíráson: http://www.easybreezysundayschool.blogspot.ro/…/label/Easter

Előkészítünk egy kosarat műanyag tojáskákkal, amelyek belsejébe a leckéhez kapcsolódó kérdéseket rejtettünk. A gyerekeket 2 csapatra osztjuk.
A csapatok sorra húznak. Ha tudják a választ a kérdésre, 5 pontot nyernek, ha beletalálnak a színes pohárba, még további 5 pontot. Ha az átlátszóba landol a tojás, csak 3 ponttal gazdagodnak. Az a nyertes, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze.

  1. Rakd ki a szamarat! – virágvasárnapi leckéhez

Rajzoljunk két nagyméretű szamarat, amelyeket puzzledarabkákra vágunk. Készítsünk elő sok kérdést. Osszuk két csapatra a gyermekeket. Ha a csapat helyesen válaszolt a kérdésre, kap egy puzzledarabot. A cél az összes puzzledarab kigyűjtése. Az a csapat győz, aki hamarabb ki tudja rakni a szamarat. Élvezetes játék a kicsik számára.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s