Nagyhéti időutazás

Nem a legkönnyebb vállalkozás tinédzserekkel foglalkozni; hatalmas kihívás, de nagyon sok áldás kísérheti mindazokat, aki úgy döntenek, hogy elfogadják Istentől ezt a kalandra hívást. Megszámolni sem tudom már az évek számát, hogy mióta is vagyok a tinik között.

Aki arra számít, hogy valami csodareceptet nyújtok át, hát annak azt kell mondanom, hogy nem tudom a csodareceptet, de azt elárulom, hogy egyre több hozzávalót fedezek fel.

Íme, a hozzávalók: jó nagy adag szeretet a tinik iránt, sok együtt töltött idő, több megértés, sok ima, egyéni beszélgetések, minél több kreativitás, humorral megfűszerezve, és ezt jól összegyúrni hitelességgel.

kiss adina cikkéhez

Ebből most a kreativitást emelném ki, és erről szeretnék nem csak beszélni, hanem gyakorlati ötleteket is adni az elkövetkező nagyhéti események tanításához.

Majdnem minden évben nagyhét előtt lehetőség van egy Nagyhéti időutazást tenni a nagyváradi Posticum által szervezett programok keretén belül. Többször is részt vettem ezen az „időutazáson” fiatalokkal, tinikkel és az óvodás gyermekekkel is. Mindenkinek nagy élmény volt. Szeretném megosztani ezt veletek, nem mint a saját ötletem, mert nem az, de úgy, mint egy lehetőséget, és hátha közületek valakik megvalósítják.

Kell hozzá egy-két kreatív személy, egy nagy terem (amit több kisebb helyiséggé kell felosztani, lepedőkkel vagy egyéb eszközökkel) vagy több kisebb terem. Kellenek még hozzá különböző hangeffektusok, amelyek jól visszaadják az adott esemény hangulatát (a YouTube-on lehet ilyeneket találni, csak meg kell keresni; és biztos találunk olyan fiatalt vagy tinit, aki ezeket összevágja, hogy egymás után következzenek). Le fogom sorban írni, hogy milyen helyiségeket kell kialakítanunk, mi legyen a díszlet, és kik legyenek a szereplői az adott jelenetnek. Az eseményeket sorrendben írom, itt-ott saját élményeimet, gondolatébresztőket, ötleteket is beleszőve.

Virágvasárnap, Jézus bevonulása Jeruzsálembe

Ez nem feltétlenül kell belső tér legyen, lehet egy udvari rész is, felfelé vagy lefelé vezető lépcsők. A tanítónak mindenhol kulcsszerepe van: vagy elmondja pár mondatban, hogy mi történt, vagy valamelyik szereplő bőrébe bújva irányítja az eseményeket. A tanító a bibliai korban használt öltözékben lehet, ami még inkább segít a résztvevőknek ráhangolódni az eseményekre. Gondolom rájöttetek, hogy itt a tinik vagy gyermekek aktív résztvevői az adott eseménynek. Ha tudtok készíteni vagy szerezni egy majdnem élethű szamarat vagy egy szamárjelmezt, és előre megbeszélni egy tinivel, hogy vegye fel a jelmezt, az nagyon feldobná a virágvasárnapi jelenetet. Legyen legalább annyi faág odakészítve, ahány résztvevő van. A résztvevők közül fehér lepedőt teszünk valakinek a vállára, és ő jeleníti meg Jézust. Ahogy az adott szakaszon vonul a „nép”, kiáltsák azokat a mondatokat, amelyek a Bibliában meg vannak örökítve. Lehet ide tenni egy nyüzsgő városi hangeffektust (de ne legyen autódudálást utánzó hang), vagy egy piaci nyüzsgéshez hasonló hangeffektust, ami még jobban segít átélni a virágvasárnap hangulatát.

Ha itt az út véget ér, egy másik jelenet következik.

Nagycsütörtök, utolsó vacsora

Egy másik terembe érkezünk, ahol egy nagy asztal van, körbe székekkel, egy másik szék az asztalhoz közel, mosdó tál, törölköző. Az asztalon mindenkinek tányér és pohár. Az asztal közepén egy kenyér, és kancsóban bor vagy szőlőlé.

A tanító néhány mondatban elmondja, hogy mi is történt Jézussal és tanítványaival virágvasárnaptól nagycsütörtökig, és azt is bejelenti, hogy hol vannak éppen, és miért. A tanító sorban minden tinit/gyereket leültet az asztaltól kicsit távolabb lévő székre, és a lábmosást imitálja. Akinek a lába meg lett mosva, az helyet foglalhat az asztalnál. Mindenki csendben kivárja a sorát, és mindenki csendben ülve várja, hogy az asztalhoz kerüljön. Zenei aláfestésként lehet egy instrumentális zene, hárfajáték.

Ha mindenki az asztalnál ül, következhet az utolsó vacsora eseményeinek az elmondása, Júdás mint áruló, és Péter fogadkozása. Gondolom rájöttetek, hogy a tinik jelenítik meg a tanítványokat, a tanító pedig Jézust. Mikor minden beszélgetés lezajlik, következhet az imádkozás (itt hálát lehet adni Jézus áldozatáért), majd az úrvacsorázás.

Gecsemáné kertben

A következő helység kicsi lehet; egy nagy kőre van csak szükség, de azt el lehet készíteni úgy is, hogy egy hokedlire ráteszünk egy szürke lepedőt vagy plédet. Zenei aláfestésnek éjszakai állathangok: bagolyhuhogás, tücsökcirpelés lehet, majd, ahogy Júdás a papi szolgákkal közeledik, embertömeg zaja, hangja.

A jelenet abból áll, hogy az a tini, akit Jézusnak választunk ki, az letérdel a „kőnél” imádkozni, hozzá közel a földön fekve: Péter, Jakab és János, és távolabb a többiek. A tanító itt is elmondja pár mondatban az eseményeket.

Majd a jelenet végén jön Júdás, arcon csókolja Jézust, és Jézust elviszik. Itt a tanító lehet Júdás.

Főpap udvarában, Péter tagadása

Újabb helyszín. Középen farakások, ami a főpap udvarán lévő tüzet jelképezi, ami mellett Péter melegedett. Körbeállják a tinik a tanítóval a farakást, majd a tanító valakit kijelöl Péternek, és elkezdődik a beszélgetés, amiből Péter háromszori tagadása lesz. Pattogó tűz hangja, majd kakaskukorékolás a hangeffektus.

Pilátus udvarában

Egy újabb helyszín. A jelenethez szükséges egy nagy karosszék, ami Pilátus helytartói széke, egy piros sál, mosdótál vízzel.

Valakit be kell ültetni Pilátus székébe. És lehet kérdezni Pilátust: Miért ítélted el Jézust? Mit éreztél, amikor a nép a Feszítsd meg!-et kiáltotta? Hagyni kell, hogy válaszoljon. Hadd élje át, milyen érzés Jézust halálba küldeni. Majd, amikor az egész időutazásnak vége van, vissza kell kérdezni tőlük, hogy Milyen volt: Áruló Júdásnak lenni? Tagadó Péternek lenni? Jézust halálba küldő Pilátusnak lenni?

A keresztnél

Egy másik helyiség következik, a Golgota. Egy ember nagyobb kereszt legyen ott, rajta egy töviskorona. A kereszttől kicsit távolabb ököl nagyságú kövek egymás mellett, legalább annyi, ahány résztvevő. Mindenki térdeljen le, és vegyen a kezébe egy követ. Senki nem teheti le a kezéből a követ, amíg a tanító el nem mondja, hogy mit kell tenni vele. Amíg ott ülnek a kővel a kezükben, lehet gondolkozni, imádkozni. Lehet elkövetett bűnökre gondolni, amik nyomják a szívüket, amiket nem vallottak meg, amikért nem kértek bocsánatot. Hagyni kell időt erre, 5-10 percet. Semmilyen zene ne legyen itt. Ha eltelt ez az idő, a tanító utasítsa a tiniket, hogy a követ, amit a kezükben tartanak, vigyék, és tegyék le a kereszt alá. (Majd a végén erre is vissza lehet térni, hogy minden bűnünket odavihetjük a kereszt alá, bocsánatot kérhetünk, és Jézus Krisztus kész megbocsátani.)

Az üres sír

Újabb helyszín, ahol semmi sincs, csak néhány fehér lepedő összegöngyölítve, és lehet egy ember nagyságú angyalt készíteni kartonból. Itt a tanító elmondja az üres sír örömüzenetét: Jézus Él! Feltámadt! És aki hisz Jézusban, az is feltámad!

Áldozócsütörtök, Jézus a Mennybe megy

Ez az utolsó helyszín. Minden fény, angyali instrumentális zene hallatszik. Itt a tinik párba állnak. Mindenki szembefordul a párjával. Az egyik becsukja a szemét, és mindkét kezét a nyitott szemű párjának a tenyerébe helyezi. Akinek nyitva a szeme, elkezd a helyiségben lassan ide-oda menni, és annak, akinek be van csukva a szeme, bizalommal kell követnie a társát. 2-3 percig sétálnak így, majd cserélnek. (Ide is vissza lehet majd utalni a későbbi beszélgetésben, hogy milyen érzés volt csukott szemel menni a másik után. Na, ilyen az, amikor hittel Istenre bízom az életemet: nem tudom sokszor, hogy hova vezet, de megbízom benne, és tudom, hogy jó irányba vezet, és az életem végén bevisz a mennybe, ahol Ő van.)

Mikor ennek is vége van, akkor át kell vonulni egy teljesen díszletmentes közegbe, ahol székek vannak elhelyezve. Mindenki foglaljon helyet, pár percig maradjon csendben, és gondolkozzon az elmúlt kb 1. óra eseményein, átélésein. Utána meg kell beszélni mindazokat, amiket megtapasztaltak. Fentebb itt-ott utaltam megbeszélendő dolgokra, itt van azok megbeszélésének a helye.

A legjobb ezt az eseménysorozatot egy alkalommal végigvenni, mert így van idejük és lehetőségük beleélni magukat a nagyhéti eseményekbe.

kep60
(http://www.mon.hu/nagybojti-idoutazas-a-posticumban/1918977)

Kívánom, hogy legyen maradandó élmény mindazok számára, akik ezt elkészítik és megvalósítják.

Kiss Adina, Nagyvárad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s