Kapcsolódj a tanítványaidhoz!

„Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket… „
Máté 28,19a

Hadd kezdjem a buzdítást egy kérdéssel. Milyen sűrűn gondolsz a szolgálatodban rád bízott gyerekekre úgy, mint tanítványaidra, kedves olvasó? A tanítványság és tanítványozás elveire maga a Biblia is nagy hangsúlyt fektet. A „tanítvány” megnevezés kb. 260-szor fordul elő az Újszövetségben. A misszióparancs sokkal többről szól, mint puszta evangélizációról.

pic_uzenetengedjetek
(Forrás: http://www.parokia.hu)

Az Apostolok Cselekedeteiben nagyszerű példákat látunk a tanítványozásra, a pásztori levelek pedig kézikönyvként szolgálhatnak a mentorlásra. Hiszem, hogy mindannyian messzire nyúló hatást szeretnétek gyakorolni a gyerekekre, és a tanítványozás pontosan erről szól: hosszú távú befektetés személyes kapcsolat által.

Annak ellenére, hogy ismerjük a tanítványozás nyílt titkát, a gyakorlatban mégsem olyan könnyű azt megvalósítani. A hosszú távú befektetés elszántságot, rendszerességet, következetességet, türelmet és kitartást követel úgy, hogy néha a végeredmény a mentortól valahol távol fog majd kibontakozni. Egy személyes kapcsolat pedig őszinteséggel, megbocsájtással és bocsánatkéréssel, illetve rengeteg idővel jár. Ez teljesen érhető és elfogadható, ha két felnőttről van szó; de sokkal komplexebbé és nehezebbé válik a dolog, ha egy felnőtt és egy gyerek kapcsolatára gondolunk. Természetesen nem beszélhetünk egy olyan mentor-tanítvány kapcsolatról, mint amilyen az Úr Jézus és tanítványai között volt, vagy amilyen egy lelki vezető és egy friss megtért között lennie kell a gyülekezetben. Viszont nem is fogunk soha ilyen kapcsolatokról beszélni, ha nem potenciális tanítványokként tekintünk a ránk bízott gyerekekre még ma.

Az e heti imatémák legyen tehát a következő: neveljen bennünket Isten olyan tanítókká és mentorokká, akik hajlandóak meghozni minden áldozatot azért, hogy a gyerekekkel való személyes kapcsolat által messzire nyúló hatást gyakorolhassunk rájuk. Legyünk olyan vezetők, akik nem elégszenek meg azzal, hogy a gyerekek „csak” a megtérésig jutnak el, hanem számunkra legyen az a cél, hogy olyan tanítványokat neveljünk fel, akik a maguk idejében és helyén mentorokká lesznek saját tanítványaik körében.

Szűcs Zsolt
Nagyvárad

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s