A jó csapatról

Személyes megtapasztalásaimból szeretnék megosztani a csapatépítés témakörében, de nem a teljesség igényével. Kívánom, hogy legyen segítség vagy megerősítés minden gyermek- és tinitanítónak!

hearthands

Egy közösségben, szolgáló csoportban a középszerűség és a nagyszerűség közötti különbség abban rejlik, hogy milyen érzéssel viseltetnek egymás iránt a tagok. Szeretet és egység, őszinte, nyílt kapcsolatok, felvállalt konfliktusok és azok megoldásai mind-mind alapja a hatékony szolgáló csoportnak.

Jézus is ezt a titkot mondja el: „Arról tudják meg, hogy tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok”. (János evangéliuma 17. rész.) Minél inkább egységes a csapat, akik a gyerekek, tinik között szolgál, annál inkább gyümölcsöző…; mert ez vonz, hisz ez a krisztusi! Ennek a csapatnak a lelke úgy gondolkozik, hogy adni jó, pusztán csak azért az örömért is, hogy láthatja a másik embert szárnyra kapni, növekedni, s olyanná válni, mint Krisztus.

Ezért nem igazán gyümölcsöző az a szolgáló, aki egyedül dolgozik, s ezzel meg is békül. EGYÜTT! Az imacsoport a szolgálók között fontosabb lételem, mint a gyűlés (megbeszélés), bár mindkettő rendszeresen szükséges.

Ajándékaik és nem külső elvárások szerint szolgáljunk a gyerek- és tinimunkában! Megtörténhet az is, hogy a Lélek időszakosan bárkit megajándékozhat ajándékaival, éppen amire szükség van, ezért jó nyitottnak lenni. Akkor van nagy baj, ha sem személyiségében, sem a Lélektől nem kapott ajándékot valaki erre a szolgálatra, de szimpátiával, netalán közömbösségből (vagy csupán jobb hiányában) megbízzák az emberek. Még ilyenkor is könyörülhet az Úr, ha az illető ezt beismeri, és Istentől segítséget kér, meggyőződést, s így elhívást kaphat rá utólag.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolkozni, hogy gyerekek vagy tinik között az szolgálhat csak, aki tanító. Ezért is van, hogy több helyen egyedül szolgálnak egy ilyen területen, esetleg ketten. Nagyobb közösségben, természetesen több tanító is akadhat. A gyermekmunkában is van háttérszolgálat. Nem muszáj mindent egyedül végezni. Ideje körülnézni, s észrevenni az idősebbet vagy a nagyon fiatalt. Azt is, akiről senki nem gondolja, vagy ő maga sem, hogy képes lenne a szolgálatra. Egy kérdésre kell igennel felelnie az illetőnek: Szereti-e a gyermekeket?! Ha igen a válasz, akkor mondhatjuk, hogy egy ideig imádkozzon, s kérdezze meg az Úrtól, hogy nem akarja-e, hogy szolgáljon feléjük, ami nem feltétlenül bibliaóra vagy énekek vezetését, ill. tanítást jelent, de ez sem kizárt. Ha meggyőződik arról, hogy az Úr hívja a szolgálatra, bármire…, egyelőre az imádság szolgálatában foghattok össze. Jöhet a foglalkozásokra, alkalmakra is, de ott is imádkozni, közbenjárni; de kisebb csoportban a többi tanítóval mindenképp, amikor erre lehetőség van. Sokszor nem is tudatosan „aktiválódik” az Úrtól hívott személy a munkaterületen. Odaáll a munka, a munkások mellé, s ha félénken is, de használni kezdi ajándékát.

KELL EGY CSAPAT! Milyen csapat? Mindenképpen olyan, aki szolgálva vezet, így vezethető; s aki szolgálva szervezi meg a dolgokat, hisz bármilyen háttérfeladatot is kész elvégezni, nem csak delegálni.  Aki szolgálva tanít, tehát tanítható; aki szolgálva bátorít, s nem fölénnyel; mert neki is bátorításra van szüksége. Szolgáló csapat, mert minden tagja tudja, hogy Kegyelemből s a Lélek ajándékaival képes arra, amit tehet. S ez, amit ő adhat, csak egy parányi dolog ahhoz képest, amit ő naponta kap az Úrtól.

Egy hatékony szolgáló csoportban van:

Ajándékai szerint:

  • Motor (energikus, kezdeményez, jó szervező)

  • Ösztönző (kifele forduló, személyesen ismeri a gyerekeket, tiniket a közösségben)

  • Jó meghallgató (szereti megismerni az embereket – gyerekeket és tanítókat egyaránt – s véleményeiket, felméri a terepet, s egyes területeken különösen jól teljesít)

  • “Minőségi ellenőr” (szereti a részleteket is, érdekli a kiértékelés is, nem csak a tervezés)

Feladatok szerint:

1.       A lelki növekedésért felelős (biblia leckéért, vasárnapi iskoláért, tanításért felelős)

2.       Bátorító szolgálatért felelős (ének- és imaszolgálatért, mentorlásért, tanítók közötti kapcsolatért felelős)

Megjegyzés:  Az énekekért felelős, nem muszáj egyben zenész legyen. Szolgálhat énektanítással az, akinek tehetsége van erre, de olyanról is tudok, hogy a zenei szolgálat minden alkalommal másképpen volt megoldva, mert nem volt zenész a csapatban. (Volt olyan helyzet, hogy a gyerekek közül készült valaki, aki hangszeren is tudott játszani, vagy szépen énekelt; más esetben lejátszották az énekeket eszközökön, és így énekeltek. De az is megoldás, hogy minden alkalommal hívunk  – pl. a fiatalok közül-, aki énekekkel készül az alkalomra stb.)

3.       Evangélizációs szolgálatokért felelős (evangélizációs jellegű alkalmakért vagy klubtevékenységekért )

4.       Háttér lelki szolgálatért felelős (családlátogatást, beteglátogatást végez és szervez a gyermekek családjai felé stb.)

5.       Vendégszeretet (közös étkezések, alkalmak végén frissítők stb., dekoráció, vendégfogadás szervezése)

6.       Kreatív tevékenységekért felelős, aki összefogja ezeknek szervezőit (kézimunka, szociális események stb.)

Sokszor böjt és ima időszakának váltakozása, hosszabb idő előzi meg azt, hogy egy ilyen csapat kialakuljon. Van, hogy két-három személy lefedi kegyelemből az összes területet. De milyen nagy kegyelem, ha egy-egy területre több személy is adatik! Biztos jele annak, hogy az Úr több gyermeket, tinit akar még adni a szolgálatunk nyomán. Ilyenkor gondolkozni lehet azon is, hogy nincs-e egy újabb terület, ahol új csoporttal beindulhat egy új szolgálat? De ezt hogyan? A gyülekezeti támogatás és a szolgálatban a vezetők tanítványozó (mentori) szolgálata nélkülözhetetlen ilyenkor is. Erről majd egy későbbi fejezetben…

Budai Evódia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s