A kezdet: egy jó vezető elsősorban jó tanítvány

follow the leaderA Fiatalok Krisztusért Misszió vezetőképző hétvégéjére vittek véletlenül (?) a barátnőmmel csekély 17 évesen. Mivel túl fiatalok voltunk, a helyi szervezők tanácsolták, hogy másnap nem muszáj jönnünk. De az első nap már olyan szenvedélyes kíváncsiság ült ki az arcunkra, és a vágy az Úr szolgálata iránt is kiérződött talán a kiscsoportos imánkból (egyébként meg se szólaltunk), hogy a misszió vezetői személyesen felkértek, hogy jöjjünk vissza, ha csak egy mód is van rá, mert nekik nem csak vezetőkre van szükségük, hanem követőkre is.

Segítettünk papírokat kiosztani, imaórán a háttérszolgálatban és egyéb apró feladatokkal szolgáltunk, miközben mi is aktívan részt vettünk a szemináriumokon, előadáson. Akkor értettem meg, hogy a Krisztus szerinti vezető elsősorban szolga. Mivel ő is követi az Urat és másokat, ezt nem rejti véka alá. Ennek következménye, hogy minden megbízatás nélkül is, ha hátranéz, látja, hogy sorakoznak mögötte, és követik őt, ahogy ő is a Mestert. Ha az Úr ajándékot adott neked, amit a vezetésben használhatsz, elősorban arra figyelj, hogy soha ne légy úgy elől, hogy mások ne járjanak előtted. Józsuénak volt Mózes, Elizeusnak Illés, Péternek Jézus, Eszternek Márdokeus, Ruthnak Naómi, és folytatható a sor…

A gyermek- és tinimunkában, tanítóként, természetes módon vezető is vagy, hisz tanítványaid követnek. Mindig Krisztus legyen az, akit általad követnek, de keress magadnak imádságos szívvel vezetőt, akit te is követhetsz.

További jellemzői annak, akit az Úr minősítetten is felelőssé tesz a gyermekmunkában:

a.       Alkalmasság – Akit az Úr hívott el, és alkalmassá is ő teszi. Szükséges az, hogy tanuljunk, fejlődjünk, képezzük magunkat. Ez a blog is hiánypótló eszköz, ami sokat jelenthet nekünk a gyermekunkában. Mégis, ne felejtsük, hogy elsősorban az elhívásunk Krisztustól van. „Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” 1Kor 1,9 Van-e ilyen meggyőződésed? Ha nem, ideje az Úr előtt megvizsgálni magad. Ki hívott el erre a szolgálatra elsősorban? Legyen Jézus az, s akkor a nehéz helyzetben sem fog megingatni semmi, így van kitartás a célig. Ez ad vigaszt és továbblépést akkor is, amikor hibázunk, amikor nálunk alkalmasabb embert is látunk a feladatra. Mert tudjuk, hogy nem önjelöltek vagyunk, s nem tőlünk, helyzetünktől vagy képességeinktől függ elsősorban a szolgálat. Ne felejtsük: a mi alkalmasságunk Tőle van. 2Korinthus 3,5

b.      Nem egyedül szolgál. Lehet olyan helyzet, hogy azonnal nincs munkatársunk, de nem jó egyedül harcolni. Mindig legyünk biztosak abban, hogy gyülekezet, misszió van mögöttünk és társ(ak).  Jézus is kettesével küldte ki tanítványait. Kezdetektől imádkozzunk ezért, és fáradozzunk is érte.

c.       Elsősorban szereti azokat, akiket szolgál, s nem csak azt, amivel szolgál – a lelki ajándékok keretek, lehetőségek csupán, eszközök és nem cél. Mindig tekintsük a szolgálatot pásztorló szívvel. A programok, jó ötletek, a szeretetközösség, figyelmesség, jó falat vonzzák a gyerekeket, fiatalokat, de mindig lássuk, hogy ez csak eszköz a nagy cél érdekében. „Gyermekeim! kiket ismét fájdalommal szülök, míglen kiábrázolódik bennetek Krisztus” Galata 4:19. Legyünk szülői szívvel, közbenjáró lelkülettel azok iránt, akiket szolgálunk. Életünk, időnk, anyagi javaink se legyenek túl drága ár, hogy szeressük őket, ahogyan Krisztus is életét adta értünk.

d.      Aki elősorban Istennek akar tetszeni, s nem embereknek. „Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.” Galatabeliekhez írt levél 1,10. Nem elég ezt egyszer megharcolni. Életünk végéig kísértés az, hogy ne Istentől függjünk elsősorban. Az emberek véleményét az ördög felhasználja arra, hogy népszerűséget, megbecsülést keressünk náluk, vagy arra, hogy kritikájukkal vagy szavak nélkül is, bátorítás hiányában, alábecsüljön, értékünket, szenvedélyességünket elvegye a szolgálattól. Legyen bátorítás az, amit Krisztus mond nekünk: „Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen, és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is, és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.”.Jn 12:26

e.       Akinek a gyermek- és tinimisszió szenvedélyes szolgálat. „De perzselő tűzzé vált szívemben, csontjaimba van rekesztve. Erőlködtem, hogy magamban tartsam, de nincs rajta hatalmam.” (Jeremiás 20,9b) Kérjük, hogy az Úr tartsa égve a lángot a szívünkben az elveszettekért, legyen ott bennünk a vágy, hogy egy se vesszen el a kicsinyek közül sem; ugyanakkor nem elég megmenteni, tegyük tanítvánnyá őket. Több ez, mint lelkesedés, személyiségjegy; a Szent Lélek munkájáról van szó. Amikor nincs már erő vagy öröm, kérjük, hogy újra töltsön be a Lélek!

Mindig ez a legjobb kezdet! Legyen ilyen új kezdet az új évben minden gyermek és tinimunkás életében!

058ab2ed215e97804a39e47a87efab92

A vezető az, aki ismeri az Utat, jár azon, és megmutatja másoknak.

Egy gondolat “A kezdet: egy jó vezető elsősorban jó tanítvány” bejegyzéshez

  1. Ámen! Köszönöm Evódia, csodálatos gondolatok! A 2.Kor.3:5. az egyik “vezérigém” 30 év óta…

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s